Makaron z pomidorami w sosie serowym w 20 minut
Ze mnie jest raczej beztalencie kuchenne, albo małe „talencie” – dlatego moje przepisy są proste.
Oto jeden z nich.
Potrzebujemy:
– jednej średniej cebuli
– ząbka czosnku
– masła
– makaronu (kokardki, kolanka)
– pomidora
– sera ementaler
– parmezanu
– śmietanki
– przypraw do smaku – sól, pieprz, opcjonalnie – tymianek, bazylia, oregano, zioła prowensalskie.
Przygotowanie:
– gotujemy makaron na średnio miękki („al dente”)
– cebulę obieramy i drobno siekamy
– ząbek czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę
– w garnku rozgrzewamy łyżkę masła, po czym dorzucamy do niego cebulę i wyciśnięty czosnek – całość szklimy
– dorzucamy 250 g śmietanki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut
– pomidory myjemy i drobno skrajamy
– po 10-15 dkg każdego z serów ścieramy na tarce i dodajemy do garnka ze śmietanką, po czym, na wolnym ogniu, podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając
– kiedy sery stopią się ze śmietanką, doprawiamy wedle fantazji
– odcedzamy makaron, wrzucamy go do garnka i mieszamy.
Makaron gotów do spożycia.
Smacznego.