Makaron z pomidorami w sosie serowym w 20 minut

9 czerwca 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Ze mnie jest raczej beztalencie kuchenne, albo małe „talencie” – dlatego moje przepisy są  proste.

Oto jeden z nich.

Potrzebujemy:

– jednej średniej cebuli

– ząbka czosnku

– masła

– makaronu (kokardki, kolanka)

– pomidora

– sera ementaler

– parmezanu

– śmietanki

– przypraw do smaku – sól, pieprz, opcjonalnie – tymianek, bazylia, oregano, zioła prowensalskie.

Przygotowanie:

gotujemy makaron na średnio miękki („al dente”)

– cebulę obieramy i drobno siekamy

– ząbek czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę

– w garnku rozgrzewamy łyżkę masła, po czym dorzucamy do niego cebulę i wyciśnięty czosnek – całość szklimy

– dorzucamy 250 g śmietanki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut

– pomidory myjemy i drobno skrajamy

– po 10-15 dkg każdego z serów ścieramy na tarce i dodajemy do garnka ze śmietanką, po czym, na wolnym ogniu, podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając

– kiedy sery stopią się ze śmietanką, doprawiamy wedle fantazji

– odcedzamy makaron, wrzucamy go do garnka i mieszamy.

Makaron gotów do spożycia.

Smacznego.

file1307651035



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz