Makaron z papryką i kiełbasą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 kg makaronu
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka talarków grubej białej kiełbasy
1/2 średniej cebuli
4 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 zielona papryka, pokrojona
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
starty parmezan
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka talarków grubej białej kiełbasy
1/2 średniej cebuli
4 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 zielona papryka, pokrojona
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
starty parmezan
sól
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją, odcedzić pozostawiając 1/4 szklanki wody. Na 1 łyżce oliwy z oliwek, na średnim ogniu, podsmażyć kiełbasę z każdej strony. Zdjąć. W tym samym tłuszczu, dodając pozostałe dwie łyżeczki oliwy z oliwek usmażyć cebulę, czosnek, paprykę i oregano. Gotować 1 min. Dodać zieloną i czerwoną paprykę. Gotować 3 min. Wlać białe wino i wodę. Gotować przez 5 min. Dodać kiełbasę. Wszystko dodać do makaronu i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 min. Doprawić do smaku solą. Podawać z parmezanem i papryką.