Makaron z małżami w białym winie

29 lutego 2012,
dodał: cherrylassie
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcję:

-200g makaronu Linguini lun Spagethii
-200g świeżych małży
-125ml białego wytrawnego wina

-1/2 średniej cebuli
-2 ząbki czosnku

– 1/3 łodygi selera naciowego
-2-3 łyżki śmietany
-cienki szczypiorek
-łyżka stołowa startego parmezanu
-sól
-pieprz

Sposób przyrządzenia:

Małże myjemy w zimnej wodzie i obrywamy włókna wystające i muszelek. Jeżeli są otwarte,sprawdzamy czy żyją-pukając muszelką o blat stołu. Jeśli małż się zamyka -wciąż jest żywy i zdolny do spożycia,gdy pozostaje otwarty-wyrzucamy. Nie lekceważmy tej czynności-bardzo łatwo o zatrucie martwym małżem!
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę,szczypiorek siekamy drobno,a parmezan ścieramy na drobnej tarce. Wstawiamy wodę na makaron z odrobiną soli i oleju lub oliwy. Gdy woda się zagotuję-wrzucamy makaron i gotujemy ok.10minut.
W czasie gdy makaron nam się gotuję,w następnym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę,czosnek i seler naciowy i delikatnie podsmażamy-tak by nie zmieniły koloru. Dodajemy małże i zalewamy winem. Gotujemy pod przykryciem ok.5 minut lub do czasu kiedy małże się otworzą. Zdejmujemy pokrywkę,gotujemy na małym ogniu następne 3-4 minuty,by wino się zredukowało,dodajemy śmietanę i gotujemy przez następne 5 minut. Na koniec solimy,pieprzymy i dodajemy połowę szczypiorku. Ugotowanego makaronu nie płuczemy pod zimną wodą. Oliwa dodana na początku gotowania zapobiega sklejaniu się. Makaron układamy na talerzu,polewamy sosem i fantazyjnie wtykamy tu i ówdzie małże. Całość posypujemy odrobiną parmezanu i resztą szczypiorku i podajemy naszej Walentynce pamiętając,że małże,czosnek i seler to jedne z najsilniejszych afrodyzjaków w kuchni.
SMACZNEGO!

więcej na moim blogu , zapraszam !
http://cherrylassie.blogspot.com



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.