Makaron z kurkami boczkiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
– pęczek natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki startego parmezanu
– 1/2 szklanki oliwy
– 350 g makaronu np. tagliatelle
– 300 g kurek
– 200 g boczku wędzonego
– cebula
– ostra papryka
– garść pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki masła
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Natkę pietruszki i czosnek posiekać, wrzucić do blendera, wlać oliwę i zmiksować, pod koniec dodać parmezan. Powstałe pesto przelać do słoika. Grzyby oczyścić i pokroić, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ostrą paprykę i wędzonkę pokroić, a cebulę posiekać. Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać wędzonkę, po chwili wrzucić kurki i dusić 15 minut. Dodać pomidorki koktajlowe i ostrą paprykę. Kiedy pomidorki zmiękną, przyprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, przełożyć do dużej miski, dodać 3-4 łyżki pesto oraz sos z patelni. Wymieszać i przełożyć na talerze.