Makaron z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem

12 marca 2013, dodał: Ervisha
Artykuł zewnętrzny

Składniki (4-6 porcji)
450 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
4 filety z piersi z kurczaka bez skóry
1-2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki wytrawnego białego wina
3/4 szklanki bulionu
opakowanie szpinaku
2 szklanki pomidorków cherry
sól i pieprz do smaku
100g parmezanu (opcjonalnie)

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą by się nie posklejał i odstawiamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie przez 1-2 minuty z obydwu stron na złoty kolor po czym zdejmujemy go z patelni. Zmniejszamy ogień, dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i dusimy przez 30 sekund. Po upływie czasu całość zalewamy białym winem i bulionem z kurczaka po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż płyn zmniejszy się o połowę. Dodajemy szpinak, pokrojone w kawałki pomidory, kawałki kurczaka i mieszamy do momentu aż szpinak zmięknie.

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...