Makaron z kiełbasą (danie w mniej niż 30 minut)

24 maja 2011, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  1. Makaron (dowolny rodzaj)
  2. Kiełbasa (ta, na którą masz ochotę)
  3. Czerwona papryka
  4. Koncentrat pomidorowy
  5. Zioła prowansalskie
  6. Pieprz
  7. Sól
  8. Olej

Podczas przygotowywania dania nie musimy trzymać się konkretnie ustalonych proporcji składników. Do przygotowania potrzebny nam będzie garnek, w którym ugotujesz makaronu i duża patelnia (wok też się nada).

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Czerwoną paprykę pokroić, na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią pokrojoną paprykę. Następnie wrzucić kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gdy już papryka i kiełbasa się podsmażą, dorzucić na patelnię odcedzony makaron, wszystko polać koncentratem pomidorowym ( ja zawsze kupowałam w małym słoiczku), wszystko wymieszać i dodać przyprawy. Można dodać również starty ser, a kiełbasę zastąpić mięsem mielonym. Zamiast koncentratu pomidorowego do dania idealnie pasują także sosy ze słoika (np. sosem do spaghetti). Danie tanie, smaczne i szybkie w przygotowaniu – smacznego!