Makaron z indykiem w sosie cytrynowym

14 kwietnia 2013, dodał: MQUISPE
Artykuł zewnętrzny

Przygotowanie ok 30-40 min. 1 porcja ok 650 kcal

 Składniki na 4 porcje:

250 g makaronu

sól, pieprz

300 g piersi z indyka (lub kurczaka)

2 marchewki

1 pęczek dymki

2 łyżki oliwy

szklanka rosołu

200 g śmietany

po 2-3 łyżki soku z cytryny i jasnej zasmażki

Do dekoracji:

pietruszka, plasterki cytryny

 Przygotowanie:

1. Ugotować makaron w dużej ilości wody według przepisu na opakowaniu.

2. Piersi z indyka pokroić na małe kawałki. Marchew dokładnie umyć, obrać i drobno pokroić w słupki, dymkę umyć i posiekać.

3. Rozgrzać oliwę lub olej w dużym rondlu i smażyć mięso razem z marchewką i dymką. Gdy indyk i warzywa się zarumienią, doprawić solą i pieprzem , a następnie zalać rosołem. Doprawić do wrzenia i gotować ok. 5 min na średnim ogniu. Potem dodać śmietanę i sok z cytryny, zagotować , a następnie dodać zasmażkę i jeszcze raz zagotować doprowadzając do wrzenia.

4. Makaron odcedzić , podzielić na porcje. Każdą porcje polać dużą ilością sosu, ozdobić plasterkiem cytryny i pietruszką

 

SMACZNEGO !!!

file1365950341