Makaron z indykiem w sosie cytrynowym
Przygotowanie ok 30-40 min. 1 porcja ok 650 kcal
Składniki na 4 porcje:
250 g makaronu
sól, pieprz
300 g piersi z indyka (lub kurczaka)
2 marchewki
1 pęczek dymki
2 łyżki oliwy
szklanka rosołu
200 g śmietany
po 2-3 łyżki soku z cytryny i jasnej zasmażki
Do dekoracji:
pietruszka, plasterki cytryny
Przygotowanie:
1. Ugotować makaron w dużej ilości wody według przepisu na opakowaniu.
2. Piersi z indyka pokroić na małe kawałki. Marchew dokładnie umyć, obrać i drobno pokroić w słupki, dymkę umyć i posiekać.
3. Rozgrzać oliwę lub olej w dużym rondlu i smażyć mięso razem z marchewką i dymką. Gdy indyk i warzywa się zarumienią, doprawić solą i pieprzem , a następnie zalać rosołem. Doprawić do wrzenia i gotować ok. 5 min na średnim ogniu. Potem dodać śmietanę i sok z cytryny, zagotować , a następnie dodać zasmażkę i jeszcze raz zagotować doprowadzając do wrzenia.
4. Makaron odcedzić , podzielić na porcje. Każdą porcje polać dużą ilością sosu, ozdobić plasterkiem cytryny i pietruszką
SMACZNEGO !!!