Makaron z grillowanymi warzywami
Artykuł zewnętrzny
Wiosenna bomba kolorów na talerzu, zachwyci z pewnością nie tylko smakoszy makaronu! :) Aromatyczne warzywa skropione oliwą, w połączeniu z makaronem stanowią smaczne, sycące i zdrowe danie :)
Składniki:
- 500 g makaronu kokardki
- papryka
- bakłażan
- 3 małe cukinie
- 2 cebule
- 3 marchewki
- parmezan
- oliwa
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Paprykę, cukinię, bakłażana i marchewkę pokrój w niezbyt grube prążki, a cebulę w pół talarki. Następnie przełóż do miski, skrop oliwą i obtocz w przyprawach. Przełóż na blachę i podpiecz przez 20 min w temp 230C.
W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć makaron i ugotuj al dente. Gotowy odcedź na sitku i ponownie przełóż do garnka, dodaj zgrillowane warzywa i delikatnie wymieszaj.
Na talerz nałóż porcję makaronu i posyp startym parmezanem.