Makaron z brokułem, smażonym słonecznikiem oraz przepysznym sosem śmietanowo-serowym
Składniki:
1) 1 pierś z kurczaka
2) 2 ząbki czosnku
3) 1 opak. makaronu penne
4) 1 brokuł
5) Prażony słonecznik ok. 100 g
6) Śmietana 30%
7) Serek topiony gouda (ok. 3 trójkątów)
8) Oliwa, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. W tym czasie płuczemy brokuł, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy w drobno posiekanym czosnku z dodatkiem oliwy, bądź oleju. Wszystkie składniki łączymy. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną patelnię wlać śmietanę 30%. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy serek topiony i mieszamy, aż oba składniki połączą się ze sobą. Wlewamy to do wcześniej połączonych składników. Posypujemy prażonym słonecznikiem i podajemy na talerz.