Kolorowy makaron w kolorach Italii
Przepis dla 4 osób
Składniki:
300 g makaronu wieloziarnistego
suszone pomidory
1000 listków szpinaku Bonduelle, ok. 300g
czosnek
pól szklanki śmietanki 30%
tarty ser żółty
oliwa z oliwek
jajko
sól
pieprz
Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy 1000 listków szpinaku Bonduelle, dodajemy 3 ząbki czosnku i mieszamy dokładnie. Po ok. 2 minutach dodajemy zmieszane jajko ze śmietanką. Po zagotowaniu się sosu dodajemy garść tartego, żółtego sera i mieszamy aż całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy suszone pomidory, które przełamią i wzmocnią smak. Sos przyprawiamy solą i pieprzem na samym końcu. W osobnym naczyniu gotujemy makaron al dente z dodatkiem oliwy i soli. Odcedzamy wodę i dodajemy makaron do sosu i mieszamy do czasu, aż sos pokryje makaron. Dzielimy na 4 porcje, które przekładamy do małych naczyń żaroodpornych, posypujemy tartym serem zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C ok.. 8 min. Po wyciągnięciu, dla nadania włoskich kolorów dekorujemy liśćmi szpinaku i suszonymi pomidorami.
Życzę smacznego!