Makaron shirataki: bezkaloryczna alternatywa dla makaronów
Uwielbiasz spaghetti, makaron z pesto, kurczakiem i wieloma innymi dodatkami? Wszyscy je kochamy. Nie każdy jednak może pozwolić sobie na częste i spożywanie ze względu na restrykcyjną dietę i potrzebę zrzucenia kilku kilogramów. Istnieje jednak świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu, o której wie niewiele osób. Gotowa na rewolucję w twojej diecie?
Głodzenie się, rezygnacja z ulubionych dań i przekąsek oczywiście działa w kwestii zrzucania zbędnych kilogramów, ale na krótką metę. Po kilku dniach lub tygodniach wracamy do starych nawyków i smaków, ponieważ nie możemy wyobrazić sobie bez nich życia. I tak jest w przypadku makaronu. A makaron shirataki to dodatek, do którego możesz wracać nawet codziennie, ponieważ zawiera zero kalorii.
Historia i sekret zero kalorii
Makaron shirataki (inaczej: makaron konjac) nie jest nowym wynalazkiem. Wręcz przeciwnie. Od kilkunastu wieków znany jest mieszkańcom Azji, do nas przypłynął nie tak dawno jak moglibyśmy sobie tego życzy
A dlaczego każda z nas powinna zastosować makaron shirataki w swojej diecie? Ponieważ jest on idealny dla osób, którym zależy na szybkim zrzuceniu wagi przez ograniczenie spożywanych węglowodanów, przy jednoczesnym zachowaniu smacznej i wartościowej diety.
Podstawą makaronu jest woda, ponieważ aż 97%, czyli dokładnie tyle samo co w ogórku. A pozostałe 3%? To mąka z bulwy Konnyaku, stąd też druga nazwa makaronu shirataki: makaron konjac. Mąka ta jest stosowana głównie jako zagęstnik, środek utrzymujący pożądaną konsystencję makaronu. Konnyaku posiada ponad 130 różnych odmian. Spośród nich jadalna jest tylko jedna. Uzyskanie mąki z jego bulwy jest bardzo proste: polega na mieleniu korzenia, a późniejsze kolejne kroki wyglądają bardzo podobnie jak w przypadku produkcji klasycznego makaronu.
Trawienie i kaloryczność
Co ciekawe, sam konjac jest praktycznie niemożliwy do strawienia przez organizm człowieka. Możliwe, że stąd właśnie wzięła się nazwa „szczotka do żołądka”, którą Japończycy ochrzcili ten bezkaloryczny makaron. Podczas jedzenia, w niezmienionej postaci przechodzi on przez organizm, stopniowo usuwając z niego wszystkie toksyny i szkodliwe składniki, która staną na jego drodze.
Jego największą zaletą jest również brak białka, cukru i glutenu. Glucomannam, który znajduje się w jego składzie sprawia, że makaron shirataki w kontakcie z wodą zwiększa swoją objętość aż 17 razy. To daje ogromne uczucie sytości w stosunkowo szybkim tempie, które utrzymuje się bardzo długo. Ponadto, glucomannam w trakcie swojej drogi do żołądka pokrywa ścianki przewodu pokarmowego, ograniczając tym samym wchłanialność tłuszczu! Czy to nie świetna nowina? Zero kalorii + ochrona przed tłuszczami.
Jak wspomnieliśmy, makaron shirataki (czyli makaron konjac) to produkt zero kalorii. Na aż 100 gramów posiada zaledwie 3 kalorie, dzięki czemu zdecydowanie można nadać mu taki tytuł.
Posiłki
Makaron shirataki ma lekko galaretowatą i żelową konsystencję, świetnie nadaje się do różnych lekkich zup na bazie warzyw, wywarów itd. Jego bezkaloryczne wstążki są zwykle biało-przezroczyste, czasami można znaleźć shirataki w kolorze zielonym (barwiony szpinakiem) lub ciemnobrązowym (z dodatkiem alg, czy grzybów). Ten makaron jest idealny do twoich ulubionych sosów, z jakimi jadłaś zwyczajny makaron, ale dzięki niemu możesz odkryć także smaki i aromaty kuchni japońskiej czy chińskiej. Ich bogactwo aromatów, intensywnych smaków, ziół, ostrości i łagodności jest warte poznania, ponieważ wiedza kulinarna jest podstawą zdrowej, świadomej diety.
Więcej o makaronie zero kalorii i możliwość zakupu: zerokalorii.pl