Makaron ryżowy z ze smażonymi krewetkami
Artykuł zewnętrzny
1 op. krewetek koktajlowych
natka pietruszki
1/2 cytryny
świeży imbir
1 opakowanie makaronu ryżowego nitki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
1 jajko
sos sojowy
sok z 1/2 cytryny
dymka
olej do smażenia
sól, pieprz, kurkuma, curry, kmin rzymski, kardamon, gałka muszkatołowa, chili
- makaron wrzucić do zagotowanej wcześniej wody z kurkumą na ok. 3 minuty,
- odcedzić przelać zimną wodą,
- z mąki, wody, jajka, 1 łyżeczki sosu sojowego i przypraw zrobić ciasto,
- imbir obrać, pokroić w cieniutkie plastry,
- cytrynę sparzyć, pokroić w cienkie plastry,
- zerwać listki natki pietruszki,
- krewetki wcześniej rozmrozić,
- krewetki, imbir, natkę pietruszki, plastry cytryny, maczać w cieście i smażyć partiami na rozgrzanym głębokim oleju przez chwilę,
- przekładać na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
- z soku z cytryny, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczki oleju, posiekanej dymki, szczypty chili i pieprzu zrobić sos polać makaron i wymieszać,
- na makaronie ułożyć usmażone produkty