Makaron ryżowy z tofu i warzywami

12 sierpnia 2013,
dodał: ekolokalnie
Artykuł zewnętrzny

Makaron ryżowy z tofu i warzywami

Składniki

2 łyżki sosu sojowego
olej rzepakowy
2 szczypty kuminu rzymskiego
papryka wędzona ostra
2 szczypty curry
2 szczypty pieprzu cytrynowego
imbir świeży (4 cm)
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz kolorowy (świeżo mielony)
papryka biała
2 małe cebule (albo 1 duża)
10 pieczarek małych
cukinia
8 fasolek szparagowych
1/4 czerwonej papryki

Przygotowanie

Sos sojowy wymieszać z łyżką oleju, kuminem, curry, pieprzem cytrynowym, miodem, 2 szczyptami papryki wędzonej oraz utartym 1 centymetrem imbiru. Tofu pokroić na kostkę wielkości około 1 centymetra, zanurzyć w przygotowanym sosie i odstawić do lodówki na około 40 minut.
Po upływie tego czasu smażyć tofu na odrobinie oleju (sos w którym moczyło się tofu pozostawić). Gdy tofu się zarumieni przełożyć je na talerzyk, a na patelni dusić, pod przykryciem pokrojoną na grube plastry białą paprykę, cebulę, imbir oraz ćwiartki pieczarek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Z umytej cukinii obieraczką do warzyw ściąć wzdłuż kilka plastrów i odłożyć, a pozostałą część pokroić w dowolnej grubości kostkę i dołożyć do warzyw na patelni. Gdy warzywa będą już miękkawe dodać odłożony sos z tofu i chwilę jeszcze gotować bez przykrycia.
W międzyczasie fasolę szparagową umytą i pozbawioną końcówek przekroić na pół i gotować na parze przez 10 minut. Po tym czasie dodać na 3 minuty odłożone plasterki cukinii oraz drobno pokrojone plastry czerwonej papryki (lekko oprószyć solą). Podawać z makaronem ryżowym :)

Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl

Makaron ryżowy z tofu i warzywamiA

Makaron ryżowy z tofu i warzywami



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.