Makaron ryżowy z tofu i warzywami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Makaron ryżowy z tofu i warzywami

12 sierpnia 2013, dodał: ekolokalnie
Artykuł zewnętrzny

Makaron ryżowy z tofu i warzywami

Składniki

2 łyżki sosu sojowego
olej rzepakowy
2 szczypty kuminu rzymskiego
papryka wędzona ostra
2 szczypty curry
2 szczypty pieprzu cytrynowego
imbir świeży (4 cm)
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz kolorowy (świeżo mielony)
papryka biała
2 małe cebule (albo 1 duża)
10 pieczarek małych
cukinia
8 fasolek szparagowych
1/4 czerwonej papryki

Przygotowanie

Sos sojowy wymieszać z łyżką oleju, kuminem, curry, pieprzem cytrynowym, miodem, 2 szczyptami papryki wędzonej oraz utartym 1 centymetrem imbiru. Tofu pokroić na kostkę wielkości około 1 centymetra, zanurzyć w przygotowanym sosie i odstawić do lodówki na około 40 minut.
Po upływie tego czasu smażyć tofu na odrobinie oleju (sos w którym moczyło się tofu pozostawić). Gdy tofu się zarumieni przełożyć je na talerzyk, a na patelni dusić, pod przykryciem pokrojoną na grube plastry białą paprykę, cebulę, imbir oraz ćwiartki pieczarek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Z umytej cukinii obieraczką do warzyw ściąć wzdłuż kilka plastrów i odłożyć, a pozostałą część pokroić w dowolnej grubości kostkę i dołożyć do warzyw na patelni. Gdy warzywa będą już miękkawe dodać odłożony sos z tofu i chwilę jeszcze gotować bez przykrycia.
W międzyczasie fasolę szparagową umytą i pozbawioną końcówek przekroić na pół i gotować na parze przez 10 minut. Po tym czasie dodać na 3 minuty odłożone plasterki cukinii oraz drobno pokrojone plastry czerwonej papryki (lekko oprószyć solą). Podawać z makaronem ryżowym :)

Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl

Makaron ryżowy z tofu i warzywamiA

Makaron ryżowy z tofu i warzywami



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Makaron ryżowy z tofu i warzywami

  1. avatar malka pisze:

    Pyszne. Zrobiłam na kolację ze znajomymi i był duży zachwyt :) Zamieniłam tylko tofu naturalne na wędzone polsoi, żeby uzyskać mocniejszy wędzony smak, bo papryki wędzonej ostrej nie można dac za dużo ze względów wiadomych :P

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...