Makaron z pieczarkami i szynką
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 40 dag makaronu pióra
- 30 dag pieczarek
- 1 mały por
- 2 pomidory
- 20 dag szynki wędzonej
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 dag kremówki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- Sól, pieprz
WYKONANIE:
- W szerokim rondlu rozgrzej olej. Włóż oczyszczony, posiekany por i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Smaż razem 5-6 minut, mieszając, aż pieczarki puszczą sok.
- Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wlej śmietanę, wsyp posiekaną bazylię i zagotuj.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu,( do wody możesz dodać kostkę rosołową), osącz, polej sosem z pieczarkami. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.