SKŁADNIKI:
- 40 dag makaronu pióra
 - 30 dag pieczarek
 - 1 mały por
 - 2 pomidory
 - 20 dag szynki wędzonej
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 10 dag kremówki
 - 2 łyżki oleju
 - 2 łyżki posiekanej bazylii
 - Sól, pieprz
 
WYKONANIE:
- W szerokim rondlu rozgrzej olej. Włóż oczyszczony, posiekany por i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Smaż razem 5-6 minut, mieszając, aż pieczarki puszczą sok.
 - Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wlej śmietanę, wsyp posiekaną bazylię i zagotuj.
 - Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu,( do wody możesz dodać kostkę rosołową), osącz, polej sosem z pieczarkami. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
 
        













