Makaron penne z mięsem i warzywami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
200 gram makaronu rurki
mała cebula
sos bolognese w słiku
pół czerwonej papryki
mała marchewka
2 plastry surowego schabu
50 ml białego półsłodkiego wina
żółty ser
Zagotowujemy makaron w lekko osolonej wodzie,z dodatkiem łyżki oliwy. W tym czasie przygotowujemy sos. Plastry schabu kroimy w paski.Cebulę w cienkie piórka,marchew obieramy i kroimy w słupki.Paprykę kroimy w paski. Na patelnię wlewamy około 3 łyżek oleju i podsmażamy mięso.Przekładamy do małego garnka. Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i również obsmażamy.Przekładamy do mięsa i zalewamy sosem.Dusimy na małym ogniu około 15 miut.Często mieszamy.
Na talerze nakładamy po porcji ugotowanego makaronu.Polewamy sosem.Dookoła posypujemy startym serem.