Makaron na ludowo z bobem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
4 łyżki masła
100 g pokrojonego w kostkę boczku
2 posiekane cebule
2 pory
400 g mrożonego bobu
400 g śmietany
sól
czarny pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta „Jarzynki”
120 makaronu surowego
300 g tartego sera – najlepiej 2 różne gatunki
4 łyżki siekanego szczypioru
1. rozgrzać piekarnik do 220 st C. Masło rozgrzać w naczyniu żaroodpornym i obsmażyć boczek. Dodać cebulę oraz pora w talarkach i zeszklić je.
2. dodać bób i krótko ze sobą poddusić. Podlać śmietaną, doprawić solą, pieprzem, gałką i Jarzynką. Dusić ok. 5 min.
3. Wmieszać ugotowany wcześniej makaron. Danie posypać serem i zapiekać w piekarniku przez 5 min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Można podawać z chlebem
SMACZNEGO!