Makaron muszle faszerowane pieczarkami

9 kwietnia 2013, dodał: bitedelite
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • makaron muszle ok 12 sztuk ugotowanych al dente
  • 1 cebula pokrojona drobno
  • 3-4 duże pieczarki, pokrojone
  • 1 oliwa z oliwek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (można zastąpić ewentualnie żółtym serem, np. gouda)
  • 1/2 szklanki sera ricotta
  • sól, pieprz do smaku
  • + więcej parmezanu do posypania

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić z ognia, przestudzić.
  2. Ugotowany makaron wypełniać grzybowym farszem i układać w żaroodpornym naczyniu.
  3. W garnku podgrzać mleko, dodać parmezan i ricottę. Gotować przez 3-4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Sos serowy wlać powoli na dno naczynia z faszerowanymi muszelkami makaronowymi. Całość posypać jeszcze dowolna ilością parmezanu (według upodobań)
  5. Piec w temp. 220 st C przez ok 25 minut.

file1365516054