Makaron cannelloni ze szpinakiem
Składniki:
20 szt makaronu cannelloni
opakowanie szpinaku
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki masła (lub oliwy)
do sosu beszamelowego:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Szpinak wrzucić na 2-3 minuty do wrzącej wody. Następnie osączyć go i jeśli jest liściasty to
posiekać.
Ser rozgnieć widelcem.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać szpinak i ser. Doprawić solą i
pieprzem.
By przygotować sos beszamelowy należy roztopić masło, dodać mąkę i połączyć je ze sobą, aż utworzy
się jednolita masa. Później należy wlać część mleka cały czas mieszając. Powoli dolać resztę mleka i
doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Cannelloni napełnić farszem i ułożyć w naczyniu. Wszystko polać
sosem beszamelowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekać około 40 min.
Smacznego!