Majówka w winnicy

2 maja 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Długi weekend majowy może w tym roku stanowić dla wielu doskonałą okazję na spędzenie drugich wakacji. Biorąc tylko 3 dni urlopu możemy zyskać aż tydzień wypoczynku. Jak ciekawie zaplanować ten czas? Spacery nadmorskimi plażami, wspinaczka górska, żeglowanie po jeziorach, a może… majówka w winnicy? Enoturystyka w Polsce jeszcze raczkuje, ale już pojawiają się miejsca, w których można odkryć tajemnice uprawy winorośli i powstawania napoju bogów. Jednym z nich jest położony w województwie lubuskim Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort, w którym 5 maja organizowane są Dni Otwarte Winnicy.

Polacy coraz chętniej piją wino. Nie jest już ono podawane wyłącznie w trakcie uroczystych okazji, ale zaczyna gościć regularnie na rodzimych stołach jako dodatek do codziennych posiłków. Wraz z odradzaniem się tradycji winiarskich w naszym kraju i szerzenia się kultury picia wina Polacy zgłębiają tajniki tego szlachetnego trunku. Jak się okazuje, nadchodzący długi weekend może być doskonałą okazją dla pasjonatów do poszerzenia ich wiedzy na temat wina w ramach majowego wypoczynku. Wystarczy wybrać się w podróż po jedynej w Polsce trasie enoturystycznej – lubuskim Szlaku Wina i Miodu. W trakcie pokonywania 304 km, na zwiedzających czekają winnice, winiarskie muzea (w Zielonej Górze i Ochli), a także miejsca, w których można spróbować winnych i miodowych specjałów regionu.

Winne tajemnice Pałacu

Jednym z najpiękniejszych punktów na Szlaku Wina i Miodu jest Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort. To tu można zatrzymać się na dłużej korzystając z bogatej oferty noclegowej i rekreacyjnej. Pałac stanowi nie tylko doskonałą bazą wypadową do zwiedzania pozostałych atrakcji regionu, ale sam w sobie oferuje moc propozycji spędzenia ciekawych chwil przy poznawaniu tajemnic wina. Znajdująca się tu winnica, trzecia co do wielkości w Polsce i największa w województwie lubuskim, to serce pałacowego kompleksu. Pierwsze krzewy pojawiły się w niej jesienią 2004 r., a później sukcesywnie dosadzano rośliny, aby w 2007 r. uzyskać obecny obszar nasadzeń. Winnica wznosi się ponad otaczający ją obszar i wraz z jeziorem, okolicznymi lasami oraz łąkami tworzy wyjątkowo malowniczy krajobraz. Tutejszy mikroklimat sprzyja uprawie winorośli, o czym świadczą stare, przedwojenne krzewy występujące w wielu okolicznych domostwach. Zimy w Mierzęcinie są łagodne, a lata słoneczne i suche, dzięki czemu krzewy obradzają w dorodne i soczyste owoce. Obecnie uprawianych jest tu 19 szczepów, głównie odmiany winorośli białych Pinot Gris, Kernling, Riesling, Gewurztraminer i Chardonnay oraz czerwonych Pinot Noir, Rondo i Regent. Najlepszą okazją do poznania warunków uprawy winorośli i produkcji wina jest Dzień Otwarty Winnicy Pałac Mierzęcin, który odbędzie się w sobotę, 5 maja. Wycieczki po winnicy doskonale uzupełnią organizowane na życzenie Gości degustacje i warsztaty. Dzięki nim pasjonaci wina poznają jego odmiany, odkryją bukiety i nauczą się dobierać odpowiednie odmiany wina do potraw, tak by wzajemnie się uzupełniały i podkreślały swoje walory. Wszystko to pod okiem dyplomowanego enologa – Piotra Stopczyńskiego, który swoją karierę rozpoczynał w Stanach Zjednoczonych. Po ukończeniu studiów na Uniwersytecie Kalifornijskim w znanych amerykańskich winnicach, między innymi w Charles Krugu, Domanie Chandon, Napa Wine Company, Waterestone Winery oraz Diamond Oaks Winery.

 

 

Wino nie tylko w butelce

W Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort winogrona są nie tylko przeznaczane do produkcji wina, ale również stanowią kwintesencję zabiegów winoterapii w Grape Spa. Zbawiennie działanie owoców winorośli i ich przetworów na zdrowie, urodę i samopoczucie człowieka znane jest już od starożytności. Z winnych zabiegów korzystała m.in. królowa Kleopatra, a Hipokrates polecał je jako środek obniżający gorączkę. Peelingi na bazie pestek winogron doskonale oczyszczają skórę i ścierają martwy naskórek. Maski również pozwalają na korzystanie z wielu dobrodziejstw wina i owoców winorośli. Aplikowane na twarz redukują zmarszczki, nadają cerze miękkość i przywracają jej naturalną świeżość. Z kolei produkty przeznaczone do pielęgnacji ciała skutecznie redukują nadmierną tkankę tłuszczową, eliminują toksyny i poprawiają metabolizm. Sekretem młodości zawartym w winie i winogronach są występujące w nich polifenole. Doskonale radzą sobie w walce z wolnymi rodnikami, hamując proces starzenia się skóry. Swoje korzystne działanie winoterapia zawdzięcza także mikroelementom (m. in. żelazo, miedź, cynk, mangan) oraz makroelementom (m. in. wapń, magnez, sód, potas i fosfor). Owoce winorośli i wino są prawdziwą skarbnicą witamin. Zawierają m. in. witaminy z grupy B, które uelastyczniają skórę, zapobiegają nadmiernej utracie przez nią wody i pomagają walczyć z takimi problemami jak trądzik czy zaczerwienia. Unikalne właściwości odmładzające polifenoli są w przypadku winogron wzmacniane przez witaminę E, od lat uznawaną za witaminę młodości.

Winny maj

Rosnąca popularność wina w naszym kraju pozwala wierzyć, że już niedługo Polacy docenią zarówno jego przyjemne walory smakowe, jak również niezwykłe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Już dziś chętnie korzystają z ofert kursów sommelierskich i sięgają po literaturę specjalistyczną. To zainteresowanie powoli zaczyna przekładać się również na coraz ciekawsze propozycje producentów polskich win, importerów zagranicznych trunków, sklepów i właścicieli winnic. Kwitnąć zaczyna enoturystyka i już dziś miłośnicy „napoju bogów” mogą spędzić swój urlop w poszukiwaniu winnych skarbów naszego kraju.

www.palacmierzecin.pl