Majonez z mleka i oleju – puszysty i bardzo smaczny
Artykuł zewnętrzny
Rewelacyjny i mega puszysty, wręcz aksamitny w smaku delikatny majonez na bazie mleka i oleju, który zawsze wychodzi! Majonez robi sie banalnie szybko, nie warzy się, jest kremowy, delikatny w smaku, idealny do sałatek, kanapek itp. Majonez kosztuje w tej wersji około 2 zł i wychodzi spory słoik. Majonez klasyczny jest wykonany z dodatkiem żółtka, ale w okresie upałów sugeruję zrezygnowanie z tego składnika a zdziwicie się jak bardzo przypomina smak klasycznego majonezu.
Taki majonez można oczywiście wzbogacić wedle uznania o np.dodatek czosnku czy koperek albo jeśli wolicie bardziej pikantną wersję o papryczkę chili. Warto aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
składniki:
200 ml oleju
około 70 ml mleka
sok z 1 cytryny
łyżeczka musztardy
szczypta soli i pieprzu
odrobina cukru do smaku
wykonanie:
Do wysokiego naczynia dość wąskiego wlewamy olej, mleko, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Powoli blendujemy blenderem ręcznym zaczynając od dna naczynia powoli przechodząc do góry przez około minutę. Majonez umieszczamy w słoiku i wkładamy do lodówki, po 30 minutach jest gotowy do spożycia.