Maddalena non per bambini

29 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

puszyste babeczki, ale nie dla dzieci!

składniki:

  • 100 g miękkiego masła albo margaryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego 8g
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej ( szkl. poj. 250 ml)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao naturalnego
  • 5 łyżek mleka
  • 5 niedużych gruszek (ja, jak zwykle, preferuję Konferencje)
  • 1 szkl. wydrylowanych wiśni z nalewki
  • 10 łyżek nalewki wiśniowej albo rumu
  • kilka kropli aromatu do ciast, rumowego
  • do oprószenia: cukier puder
  • do foremek: masło + bułka tarta

sposób przygotowania:

Foremki (użyłam takich do tartaletek o śr. 11 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Gruszki obieramy, przekrawamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i  odcinamy górną, wydłużoną część owocu tak, aby nadać połówkom okragławy, bardziej kulisty kształt; nacinamy je z wierzchu kilka razy wzdłuż. Wiśnie dokładnie osączamy. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i kakao. Miękkie masło ucieramy z cukrem zw. i  wanilinowym, dodajemy po 1 jajku – masa może sprawiać wrażenie zważonej, ale to nic nie szkodzi. Dodajemy stopniowo do masy po łyżce mąki, cały czas ucierając, dolewamy mleko, dodajemy aromat. Do każdej foremki nakładamy po porcje ciasta (ok. 2 łyżek), nie więcej niż do połowy wysokości. Na środku układamy gruszki, nacięciami do góry. Dookoła układamy gęsto wiśnie, lekko je wciskając w ciasto. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 25-30 min., ale przed wyjęciem trzeba sprawdzić patyczkiem czy są na pewno upieczone. Wyjmujemy babeczki z piekarnika, gdy lekko przestygną wyjmujemy je delikatnie z  foremek. Do każdej wlewamy po 1 łyżce nalewki polewając gruszkę na środku i oprószamy cukrem pudrem. Można je jeść już kiedy ostygną, ale najlepsze są następnego dnia gdy spędzą noc pod przykryciem.

file1291033733