Luksusowy smak Orientu. Domowa dubajska czekolada – przepis na wyjątkową słodycz

16 marca 2025,
dodał: Aleksandra Bulik
Artykuł zewnętrzny

Od niedawna dubajska czekolada cieszy się dużą popularnością w internecie, coraz częściej przykuwa uwagę również polskich influencerów. Nic bowiem dziwnego, jest pyszna i rozpływa się w ustach. Każdy kęs powoduje, że przenosisz się w orientalną podróż smaków. Może być idealnym poczęstunkiem do kawy czy herbaty, lub podarunkiem dla bliskiej osoby.

dubajska czekolada

Historia Dubajskiej czekolady wbrew pozorom zaczęła się dosyć niedawno, bo w 2021 roku. Powstała w sklepie Fix Dessert Chocolatier prowadzonym przez Sarah Hamoudy. Co ciekawe jej receptura została oparta na eksperymentach smakowych związanych z ciążowymi zachciankami właścicielki marki. To kombinacja smaków, połączenie pistacji i chrupiącego ciasta kataifi znanego również pod nazwą ciasto filo. Ów ciasto składa się z cienkich nitek przypominających „anielskie włosy”, które są dodawane do baklavy, spanakopity (ruloniki nadziewane szpinakiem i serem) oraz różnego rodzaju tartaletek. Czekoladę z łatwością można zrobić w domu. Wiele sklepów internetowych oferuje niezbędne do jej przygotowania produkty. Obecnie jest fenomenem na skalę światową. Popularność zyskała dzięki mediom społecznościowym, takim jak Tiktok i Instagram.

Składniki na dubajską czekoladę:

  • 200 g czekolady gorzkiej/mlecznej
  • 90 g orzechów pistacjowych
  • 1 łyżka pasty pistacjowej
  • 60 g ciasta kataifi
  • 1 łyżka masła

Jak przygotować Dubajską czekoladę?

Czekoladę należy pokroić na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie połowę rozpuszczonej czekolady przelej do foremki silikonowej i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie posiekaj ciasto kataifi, rozgrzej patelnię i powoli smaż ciasto, aż stanie się złote i chrupiące. Dodaj masło i masę pistacjową. Mieszaj składniki, aż do połączenia. Masę pistacjową rozprowadź po czekoladzie i ponownie wstaw do lodówki. Dodaj drugą połowę rozpuszczonej czekolady, wyrównaj wierzch i odstaw do lodówki na godzinę, aż całkowicie stężeje. Deser gotowy, smacznego!

Informacje dodatkowe

Zamiast masy pistacjowej można użyć np. musu z truskawek.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.