Loukoumades – greckie minipączki, na które musisz się skusić


dodał: Ewelina Szadkowska
Tęsknisz za słońcem, plażą i wakacjami? A może po prostu masz ochotę na odrobinę łakoci z dalekich krajów? Loukoumades w minutę przeniosą Cię do na słoneczne, greckie wyspy. Te małe, chrupiące pączki w miodowej polewie to prawdziwa słodka uczta. Są lekkie, puszyste i urzekająco słodkie. I przywołują w pamięci greckie wakacje. Dowiedz się, jak przygotować je w swojej kuchni.
Choć loukoumades kojarzą się dziś głównie z Grecją, ich korzenie sięgają głębiej. Możliwe, że narodziły się w Egipcie, skąd zawędrowały do starożytnej Grecji. Ponoć obdarowywano nimi zwycięzców starożytnych Igrzysk Olimpijskich. Wzmianki o tych pączkach znajdziemy też w XIII-wiecznych arabskich księgach kucharskich. Pojawiły się nawet w „Baśniach tysiąca i jednej nocy”.
Loukoumades – olimpijski czy sułtański deser?
Te pyszne pączki były znane na obszarze Turcji, dawnej Persji, na Cyprze, w krajach Bliskiego Wschodu. W Imperium Osmańskim przygotowywali je pałacowi kucharze. Dziś natkniemy się na nie w całym obszarze kuchni śródziemnomorskiej i w krajach arabskich. Nazwa zresztą wywodzi się z właśnie języka arabskiego, gdzie słowo „luqma” oznacza kęs. To od niej pochodzi turecka lokma i greckie loukoumádes (wymawiamy „lukumas”). Trudno dziś określić, gdzie dokładnie narodziły się słodkie drożdżowe kulki, ale ich popularność, jak widać, nie ma granic.
Czym lokoumades różnią się od tradycyjnych pączków?
Loukoumades/lokma są mniejsze. Rozmiarem przypominają orzechy włoskie. Smażone są w głębokim tłuszczu, tak jak znane nam tradycyjne pączki. Ich sekretem jest miodowa polewa i aromatyczna posypka w wielu różnych wariantach. Gorące mogą być obtoczone w drobnym cukrze, najczęściej z dodatkiem cynamonu, mielonych orzechach lub w innej słodkiej posypce. Można też polać je roztopioną czekoladą, miodem, syropem. Najlepiej smakują na ciepło. Są wtedy chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Dzisiaj to popularny deser sprzedawany nie tylko w cukierniach, ale też na ulicznych bazarach.
Jak zrobić idealne loukoumades?
Wszystko zaczyna się od ciasta. Musi być dobrze wyrobione, elastyczne i napowietrzone. Drożdże potrzebują czasu, ciepła i cierpliwości. Wyrośnięte ciasto dobrze się formuje i jest mięciutkie. Przygotuj wszystkie składniki i daj się uwieść słodkiej pokusie.
Składniki na ok. 30 minipączków:
– ½ szklanki letniej wody,
– ½ szklanki letniego mleka,
– 25 g świeżych lub 7 g suchych drożdży,
– 225 g mąki pszennej
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– łyżka cukru,
– szczypta soli,
– olej do smażenia.
Dodatki wybierz według uznania lub skorzystaj z naszych propozycji. Do polewy pasuje: płynny miód, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop kokosowy, roztopiona czekolada mleczna, gorzka, biała, lukier z soku pomarańczowego. Do posypki warto dodać: mielone lub starte orzechy włoskie, laskowe, orzechy nerkowca, pistacje, cynamon, drobno zmielony cukier kryształ, cukier puder, otarta skórka z cytryny lub pomarańczy.
Przygotowanie:
Krok 1: Na początku zrób rozczyn. Rozkrusz drożdże i rozetrzyj je z łyżką cukru. Następnie dodaj łyżkę mąki, rozmieszaj i wlej letnią wodę. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Jeśli masz suche drożdże, rozmieszaj je z cukrem i letnią wodą, dodaj łyżkę mąki i pozostaw na 10 minut.
Krok 2: W dużej misce połącz rozczyn z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Pamiętaj, aby dodawane mleko było letnie. Temperatura jest bardzo ważna. Gorący płyn sparzy drożdże i ciasto nie wyrośnie. Możesz mieszać mikserem lub wyrabiać je ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę z oliwek. Wyrabianie zakończ dopiero wtedy, kiedy ciasto będzie elastyczne i jednolite. Przykryj je lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić objętość.
Krok 3: Podgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni. Oleju powinno być na tyle, aby kulki ciasta mogły unosić się zamiast przywierać do dna. Sprawdź temperaturę wrzucając odrobinę ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć – możesz smażyć. Formuj małe kulki i delikatnie wrzucaj je do oleju. Nie muszą być idealnie okrągłe. Łatwiej będzie zrobić to dłońmi, na których rozetrzesz trochę zimnego oleju lub oliwy. Możesz też nakładać ciasto łyżką zanurzoną wcześniej w oleju. Pączki powinny swobodnie pływać i nie stykać się ze sobą. Smaż je do uzyskania złocistego koloru. Obracaj, by równomiernie się zrumieniły.
Krok 4: Wyjmuj pączki łyżką cedzakową i odsączaj na papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące pączki oblej miodem. Odsączone możesz obtoczyć w cynamonie zmieszanym z cukrem lub obsypać orzechami lub inną posypką.
Koniecznie wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji. Rozkoszuj się deserem godnym olimpijczyków, sułtanów i arabskich księżniczek. Przenieś się do słonecznej Grecji albo do realiów znanych z którejś ze starych baśni. Dla tej chwili słodkiego zapomnienia warto zrobić naprawdę wiele.