Łosoś z grilla w marynacie z kolendry
Artykuł zewnętrzny
Pyszna ryba w niespotykanej wersji.
Składniki dla 4 osób:
– 50 dag fileta z łososia
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki nasion kolendry
– 1 cytryna
– koperek
– sól, pieprz
Umyj filet, delikatnie osusz. Podziel na 4 części. Pokrój cytrynę na 2 części – jedną poprzecinaj w plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Obmyj mięso w soku z cytryny, natrzyj nasionami kolendry. Dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki na godzinę. Ryba musi przeniknąć marynatą, będzie bardziej aromatyczna. Po wyjęciu z lodówki natrzyj rybę oliwą z oliwek. Piecz na grillu, nie za długo, około 5 minut z każdej strony. Rybę polecamy podawać z koperkiem i plasterkami cytryny, a także z sosami, np. czosnkowym. Smacznego!