Łosoś z fasolą i ryżem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
filet z łososia
0,30 kg fasoli
olej sezamowy
sos grzybowy sojowy
sok z pomarańczy
pieczarki
miód
oliwa z oliwek
czosnek
szalotka
sól i pieprz do smaku
brązowy ryż
sezam
0,30 kg fasoli
olej sezamowy
sos grzybowy sojowy
sok z pomarańczy
pieczarki
miód
oliwa z oliwek
czosnek
szalotka
sól i pieprz do smaku
brązowy ryż
sezam
Przygotowanie:
Owinąć łososia w folię aluminiową i dodać 1 łyżkę sosu sojowego. Piec łososia na ruszcie, aż zbrązowieje. W międzyczasie wymieszać ¼ łyżeczki oleju sezamowego, 1 łyżeczkę sosu sojowego, ¼ łyżeczki miodu i 1 łyżkę soku pomarańczowego. Dodać sól i pieprz do smaku. Ugotować ryż i fasolę. Podsmażyć na oliwie pieczarki, czosnek i szalotki. Dodać sól i pieprz. Dołożyć ryż i fasolę i gotować 1-2 min. Wyłożyć na talerz, na wierzchu układając rybę.