Łosoś z chrzanowym puree i brukselką | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Łosoś z chrzanowym puree i brukselką

31 lipca 2013, dodał: eastgirl
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 filety z łososia,
600 gram brukselki,
800 gram ziemniaków,
60 gram tartego chrzanu,
250 ml śmietany,
50 gram masła,
sok wyciśnięty z cytryny,
sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, chrzan zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka, zalać śmietaną, postawić na niewielkim ogniu, zdjąć z ognia kiedy 1/3 sosu się wygotuje. Odcedzić ziemniaki i zrobić puree. Następnie zalać śmietaną chrzanową, w razie potrzeby dosolić. Filety z łososia oczyścić, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju obsmażyć je szybko ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki wraz z tłuszczem ze smażenia. Dopiec jeszcze 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Główki brukselki ugotować – około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczonego łososia podawać z chrzanowym puree i brukselką, porcję udekorować ziołami. Brukselkę można oczywiście podać podsmażoną na maśle i bułce tartej.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?
Oryginalne produkty z Anglii
Poza tym za daleki transport też się płaci wyższą cenę produktów....