Łosoś z chrzanowym puree i brukselką

31 lipca 2013, dodał: eastgirl
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 filety z łososia,
600 gram brukselki,
800 gram ziemniaków,
60 gram tartego chrzanu,
250 ml śmietany,
50 gram masła,
sok wyciśnięty z cytryny,
sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, chrzan zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka, zalać śmietaną, postawić na niewielkim ogniu, zdjąć z ognia kiedy 1/3 sosu się wygotuje. Odcedzić ziemniaki i zrobić puree. Następnie zalać śmietaną chrzanową, w razie potrzeby dosolić. Filety z łososia oczyścić, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju obsmażyć je szybko ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki wraz z tłuszczem ze smażenia. Dopiec jeszcze 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Główki brukselki ugotować – około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczonego łososia podawać z chrzanowym puree i brukselką, porcję udekorować ziołami. Brukselkę można oczywiście podać podsmażoną na maśle i bułce tartej.



FORUM - bieżące dyskusje

Polecane strony w sieci
Ja polecam strony z ciekawostkami historycznymi, np. historykon.pl
Samodzielne matki- 20 proc. wszystk…
To powinno dać części facetów do myślenia, że nie potrafią w większości funkcjonować...
Jak usunąć makijaż permanentny?
Przecież można zamalować go makijażem w innym stylu...
Jak nabrać pewności siebie
Czasem warto brać przykład nawet z facetów jak widać:D