Łosoś z chrzanowym puree i brukselką

31 lipca 2013,
dodał: eastgirl
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 filety z łososia,
600 gram brukselki,
800 gram ziemniaków,
60 gram tartego chrzanu,
250 ml śmietany,
50 gram masła,
sok wyciśnięty z cytryny,
sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, chrzan zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka, zalać śmietaną, postawić na niewielkim ogniu, zdjąć z ognia kiedy 1/3 sosu się wygotuje. Odcedzić ziemniaki i zrobić puree. Następnie zalać śmietaną chrzanową, w razie potrzeby dosolić. Filety z łososia oczyścić, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju obsmażyć je szybko ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki wraz z tłuszczem ze smażenia. Dopiec jeszcze 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Główki brukselki ugotować – około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczonego łososia podawać z chrzanowym puree i brukselką, porcję udekorować ziołami. Brukselkę można oczywiście podać podsmażoną na maśle i bułce tartej.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....