Łosoś z chrzanowym puree i brukselką

31 lipca 2013,
dodał: eastgirl
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 filety z łososia,
600 gram brukselki,
800 gram ziemniaków,
60 gram tartego chrzanu,
250 ml śmietany,
50 gram masła,
sok wyciśnięty z cytryny,
sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, chrzan zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka, zalać śmietaną, postawić na niewielkim ogniu, zdjąć z ognia kiedy 1/3 sosu się wygotuje. Odcedzić ziemniaki i zrobić puree. Następnie zalać śmietaną chrzanową, w razie potrzeby dosolić. Filety z łososia oczyścić, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju obsmażyć je szybko ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki wraz z tłuszczem ze smażenia. Dopiec jeszcze 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Główki brukselki ugotować – około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczonego łososia podawać z chrzanowym puree i brukselką, porcję udekorować ziołami. Brukselkę można oczywiście podać podsmażoną na maśle i bułce tartej.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....