łosoś w galarecie

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

łosoś w galarecie

Czas : 45 minut + czas na zastygnięcie

Składniki :

30 dag fileta z łososia bez skóry
½ litra wody
1 marchew
½ pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego
1 łyżka groszku konserwowego
1 łyżka kukurydzy konserwowej
maggi w płynie lub przyprawa do zup

Obrać warzywa .Zalać wodą , wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i gotować 20 minut na małym gazie . Włożyć podzielony na kawałki filet z łososia i ponownie gotować 15 minut. Delikatnie wyjąć rybę .Wywar przecedzić . Doprawić maggi , sokiem z cytryny i pieprzem do smaku. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody i rozpuścić w gorącym wywarze. W miseczce ułożyć kawałki łososia, plasterki marchewki , kukurydzę i groszek. Zalać galaretą , ostudzić i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Dla piekących chleby informacja – chlebek jest żytni razowy – dodałam pestki słonecznika , pestki dyni i łyżkę oleju z orzechów włoskich .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...