Łosoś pod serową pierzynką

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 kostki z łososia norweskiego

4 łyżeczki przyprawy do ryb

2 łyżeczki soku z cytryny

Olej do smażenia

Sos:

Pół dużego kubka śmietany 18%

10 czarnych oliwek bez pestek

2 marynowane papryczki chilli

Pół puszki kukurydzy

1 łyżeczka soli

Pół łyżeczki białego mielonego pieprzu

3 łyżki sosu śliwkowego

70 g żółtego sera (Goudy)

Wykonanie:

Kostki z łososia włożyć na rozgrzany olej i szybko przykryć patelnię pokrywką (pryska). Smażyć ok. 8 minut. Przewrócić i posypać każdą kostkę 1 łyżeczką przyprawy do ryb i polać pół łyżeczki soku z cytryny. Smażyć kolejne 8 minut. Wyjąć i przełożyć do żaroodpornego naczynia warstwą z przyprawami do dołu.

Kukurydzę i oliwki osączyć z zalewy. Śmietanę przełożyć do miski, ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Następnie dodać sól, pieprz, sos śliwkowy i 100 ml zalewy z kukurydzy. Ubijać jeszcze przez 2 minuty.

Oliwki przekroić w poprzek na 3 części, papryczki drobno posiekać. Do śmietany dodać pokrojone oliwki, papryczki i kukurydzę. Dokładnie wymieszać.

Masę śmietanową wyłożyć na rybę i wyrównać powierzchnię. Posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać, aż ser się zrumieni.

file1256730166