Łosoś pod serową pierzynką
Składniki:
4 kostki z łososia norweskiego
4 łyżeczki przyprawy do ryb
2 łyżeczki soku z cytryny
Olej do smażenia
Sos:
Pół dużego kubka śmietany 18%
10 czarnych oliwek bez pestek
2 marynowane papryczki chilli
Pół puszki kukurydzy
1 łyżeczka soli
Pół łyżeczki białego mielonego pieprzu
3 łyżki sosu śliwkowego
70 g żółtego sera (Goudy)
Wykonanie:
Kostki z łososia włożyć na rozgrzany olej i szybko przykryć patelnię pokrywką (pryska). Smażyć ok. 8 minut. Przewrócić i posypać każdą kostkę 1 łyżeczką przyprawy do ryb i polać pół łyżeczki soku z cytryny. Smażyć kolejne 8 minut. Wyjąć i przełożyć do żaroodpornego naczynia warstwą z przyprawami do dołu.
Kukurydzę i oliwki osączyć z zalewy. Śmietanę przełożyć do miski, ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Następnie dodać sól, pieprz, sos śliwkowy i 100 ml zalewy z kukurydzy. Ubijać jeszcze przez 2 minuty.
Oliwki przekroić w poprzek na 3 części, papryczki drobno posiekać. Do śmietany dodać pokrojone oliwki, papryczki i kukurydzę. Dokładnie wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na rybę i wyrównać powierzchnię. Posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać, aż ser się zrumieni.