Łosoś pod serową pierzynką

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 kostki z łososia norweskiego

4 łyżeczki przyprawy do ryb

2 łyżeczki soku z cytryny

Olej do smażenia

Sos:

Pół dużego kubka śmietany 18%

10 czarnych oliwek bez pestek

2 marynowane papryczki chilli

Pół puszki kukurydzy

1 łyżeczka soli

Pół łyżeczki białego mielonego pieprzu

3 łyżki sosu śliwkowego

70 g żółtego sera (Goudy)

Wykonanie:

Kostki z łososia włożyć na rozgrzany olej i szybko przykryć patelnię pokrywką (pryska). Smażyć ok. 8 minut. Przewrócić i posypać każdą kostkę 1 łyżeczką przyprawy do ryb i polać pół łyżeczki soku z cytryny. Smażyć kolejne 8 minut. Wyjąć i przełożyć do żaroodpornego naczynia warstwą z przyprawami do dołu.

Kukurydzę i oliwki osączyć z zalewy. Śmietanę przełożyć do miski, ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Następnie dodać sól, pieprz, sos śliwkowy i 100 ml zalewy z kukurydzy. Ubijać jeszcze przez 2 minuty.

Oliwki przekroić w poprzek na 3 części, papryczki drobno posiekać. Do śmietany dodać pokrojone oliwki, papryczki i kukurydzę. Dokładnie wymieszać.

Masę śmietanową wyłożyć na rybę i wyrównać powierzchnię. Posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać, aż ser się zrumieni.

file1256730166



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...