Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką

13 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Zainspirował mnie przepis ,, Pieczony łosoś w majonezie „ ze strony :

Czas :1 godzina

Składniki :

4 kawałki filetów z łososia ze skórką

sok z 1 cytryny

sól

pieprz mielony

pieprz cytrynowy

mąka

olej ( ja użyłam z pestek winogron )

1 łyżka masła

2 łyżki majonezu

1 żółtko

4 łyżki pokrojonego koperku

Rybę opłukać .Osuszyć. Ułożyć w pojemniku .Zalać sokiem z cytryny. Skropić olejem ( 3 łyżki ) .Posolić i posypać pieprzem – czarnym mielonym i cytrynowym .Zostawić na 30 minut.

Na patelni rozgrzać olej .Wyjąć z marynaty filety i osuszyć .Oprószyć je mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano ( przewracając ) .Pod koniec smażenia dodać masło.

Zdjąć z patelni rybę i ułożyć w naczyniu do zapiekania do którego przedtem wlać 4 łyżki tłuszczu z patelni.

Piekarnik rozgrzać do 180 * C .

Rozetrzeć majonez z żółtkiem i 3 łyżkami koperku. Posmarować filety .

Zapiekać aż ,,kołderka „ się zarumieni .

Podawać rybę obłożoną gorącymi szparagami , posypaną koperkiem , pieprzem cytrynowym , skropioną odrobiną soku z cytryny i polaną tłuszczem z pieczenia najlepiej z młodymi ziemniakami z wody.

file1271170134



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...