Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką

13 kwietnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Zainspirował mnie przepis ,, Pieczony łosoś w majonezie „ ze strony :

Czas :1 godzina

Składniki :

4 kawałki filetów z łososia ze skórką

sok z 1 cytryny

sól

pieprz mielony

pieprz cytrynowy

mąka

olej ( ja użyłam z pestek winogron )

1 łyżka masła

2 łyżki majonezu

1 żółtko

4 łyżki pokrojonego koperku

Rybę opłukać .Osuszyć. Ułożyć w pojemniku .Zalać sokiem z cytryny. Skropić olejem ( 3 łyżki ) .Posolić i posypać pieprzem – czarnym mielonym i cytrynowym .Zostawić na 30 minut.

Na patelni rozgrzać olej .Wyjąć z marynaty filety i osuszyć .Oprószyć je mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano ( przewracając ) .Pod koniec smażenia dodać masło.

Zdjąć z patelni rybę i ułożyć w naczyniu do zapiekania do którego przedtem wlać 4 łyżki tłuszczu z patelni.

Piekarnik rozgrzać do 180 * C .

Rozetrzeć majonez z żółtkiem i 3 łyżkami koperku. Posmarować filety .

Zapiekać aż ,,kołderka „ się zarumieni .

Podawać rybę obłożoną gorącymi szparagami , posypaną koperkiem , pieprzem cytrynowym , skropioną odrobiną soku z cytryny i polaną tłuszczem z pieczenia najlepiej z młodymi ziemniakami z wody.

file1271170134