Łosoś Miso
Grillowany łosoś z fasolą i rzodkiewką
Składniki:
Sałatka: 1 worek mrożonej łuskanej fasoli lub zielonej soi
1/4 szklanki ryżu
1 łyżka octu
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1 pęczek rzodkiewki, każdą pokroić na cienkie plasterki
1 szklanka świeżych liści kolendry, posiekanych
Pozostałe: 2 łyżki miso
1 zielona i czerwona cebula
1 łyżka mielonego, świeżego imbiru
1 łyżeczka brązowego cukru
1/8 łyżeczki papryki (ostrej)
1 i 1/2 kg filetów z łososia ze skórą
Przygotowanie:
Sałatka. Ugotować fasolę zgodnie z przepisem na opakowaniu, spłukać zimną bieżącą wodą i odcedzić. W średniej misce wymieszać ocet, olej, cukier, sól i pieprz aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać fasolę, rzodkiewki i kolendrę i wymieszać dokładnie. Przykryć i przechowywać w lodówce. Ryba: W małej misce wymieszać miso, zieloną cebulę, imbir, cukier, paprykę. Mieszaniną posmarować łososia. Położyć na gorącym grillu i piec 10 do 12 min. Podawać z sałatką.