Łopatka na obiad – różne przepisy na szybko

4 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Łopatka wieprzowa to popularny gatunek mięsa. Znajdziemy go w każdym sklepie. Jest tańszy od innych kawałków wieprzowiny, bowiem łopatka wieprzowa wymaga dłuższego gotowania. Pod wpływem temperatury i czasu zamienia się jednak w soczyste, rozpływające się w ustach danie. W kuchni z łopatki wieprzowej przyrządza się sznycle duszone w sosie, gulasze i wolno pieczone pieczyste. Zobacz kilka fantastycznych przepisów na łopatkę wieprzową, aby cieszyć się pysznym obiadem w gronie rodziny.

łopatka na obiad

Łopatka pieczona w sosie

Składniki:
– 1 kg łopatki wieprzowej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 2 ząbki czosnku, starte
– 2 łyżki oliwy
– 150 ml białego wytrawnego wina
Sos:
– 150 ml soków z pieczenia mięsa
– 150 ml śmietanki 18% do sosów
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka musztardy
– kilka suszonych pomidorów
– 1 łyżka posiekanej natki
– 1 szczypta suszonego oregano
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 150 st. C. Mięso opłukać w zimnej wodzie i obkroić z nadmiaru tłuszczu. Natrzeć przyprawami oraz startym czosnkiem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlać wino, włożyć mięso i piec pod przykryciem 2 godz. Do rondelka wlać soki z pieczeni (bez tłuszczu, jeśli zebrał się na górze). Dodać śmietankę, koncentrat, musztardę, posiekane suszone pomidory, natkę i suszone oregano. Zagotować mieszając od czasu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, następnie z kilkoma łyżkami sosu. Wlać do rondelka, wymieszać i zagotować. Mięso pokroić na plastry i polać sosem, posypać natką.

Łopatka pieczona w sosie

Pieczeń z łopatki

Składniki:
– 1,5 kg łopatki wieprzowej
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju
– 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka estragonu
– 1 łyżeczka majeranku
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Przygotować marynatę: olej dokładnie wymieszać z przyprawami: majerankiem, tymiankiem, estragonem i papryką, dodać uniwersalnej przyprawy do mięs oraz sól i pieprz. Mięso umyć i osuszyć, a następnie ostrym nożem zrobić w nim małe nacięcia na czosnek. Łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem, wkładając kawałki w przygotowane nacięcia. Mięso odstawić do lodówki na 1 godz., a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, odczekać ok. 1 godz., a gdy mięso osiągnie temperaturę pokojową, szczelnie zawiązać rękaw i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 min. w temperaturze 220 st. C, a następnie około 1,5 godz. w 180 st. C. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki mógł się zrumienić. Po upieczeniu odczekać z 10 min., aby mięso ponownie wchłonęło soki, jakie z niego wypłynęły w trakcie pieczenia i dopiero wtedy kroić.

Pieczeń z łopatki

Łopatka duszona

Składniki:
– 700 g łopatki wieprzowej
– 2 marchewki
– kawałek selera
– 2 cebule
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– bulion warzywny lub 1 łyżka suszonych warzyw
– 1 liść laurowy
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 3 łyżki oleju
– sól

Przygotowanie:
Mięso pokroić w dość dużą kostkę. Lekko posypać solą i obiema paprykami, wymieszać. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć mięso i mieszając smażyć, aż się zrumieni (a wytworzony sos odparuje). Dodać cebule pokrojone w piórka. Wymieszać, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić 10 min. Marchewki i seler pokroić w słupki. Dodać do mięsa, wymieszać. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, wlać szklankę gorącego bulionu lub wody z warzywami. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 min., aż mięso będzie miękkie.

Łopatka duszona

Łopatka w sosie cygańskim

Składniki:
– 700 g łopatki wieprzowej
– 150 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona (może być konserwowa)
– sól
– pieprz świeżo mielony
– olej rzepakowy
– czosnek granulowany
Sos:
– 1/2 szklanki ketchupu
– 1 szklanka passaty pomidorowej
– 1/2 szklanki wody
– 1 łyżka octu
– 1 płaska łyżeczka cukru
– 2 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie:
Pieczarki umyć, pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Łopatkę pokroić albo w kostkę albo plastry albo duże, grube słupki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i odstawić na 1 godz. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mięso przykryć pieczarkami, cebulą, i papryką. Przygotować sos: wymieszać składniki sosu ze sobą. Dodać posiekany drobno czosnek, wymieszać. Sosem zalać mięso i warzywa. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 60 min.

Łopatka w sosie cygańskim

Gulasz z łopatki

Składniki:
– 800 g łopatki wieprzowej
– 2 duże marchewki
– 8 dużych pieczarek
– 3 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 szklanki bulionu domowego (500 ml)
– sól, pieprz, słodka papryka
– 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
– 5 łyżek oleju

Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić na kawałki o równej wielkości. Ułożyć w misce, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z mięsem. Mięso przesmażyć na 3 łyżkach oleju. Dodać 2 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Mięso smażyć często mieszając przez 25 min. W międzyczasie marchewki i pieczarki umyć, obrać i pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na 2 łyżkach oleju przesmażyć cebulę (ok. 5 min.). Po tym czasie dodać marchewkę i pieczarki, lekko posolić i posypać pieprzem. Smażyć przez 25 min. Połączyć usmażone mięso z warzywami, dodać bulion i koncentrat. Dusić przez 35 min. często mieszając. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Gulasz z łopatki

 

zobacz również:

Mięsne roladki na wiele sposobów – czym faszerować mięso?

Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego?