Lody waniliowe ze słonym karmelem, pralinami orzechowymi i słonym sosem krówkowym
Składniki:
– 1 opakowanie lodów waniliowych
– 1 babeczka czekoladowa pokrojona na kawałki (na sos)
– 75 ml śmietanki
– 75 g masła
– 50 g cukru brązowego
– 2-3 łyżeczek sosu sojowego Kikkoman
Do pralinek:
– 150 g cukru pudru
– 1-2 łyżeczek rozgniecionych orzechów
Przygotowanie:
Aby przygotować sos karmelowy, należy włożyć do małego garnka lody waniliowe, masło oraz brązowy cukier powoli podgrzewać do roztopienia wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zmieszać z sosem sojowym Kikkoman.
Do zrobienia pralinek należy rozpuścić cukier puder i doprowadzić go do wrzenia. Nie mieszać, wystarczy poczekać aż cukier zmieni kolor na złoty. Zdjąć z ognia i rozlać na tacki przykryte papierem do pieczenia. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby sie nie poparzyć. Rozrzucić opieczone na patelni orzechy i poczekać aż karmel ostygnie. Kiedy będzie zimny, połamać na małe kawałki lub większe jeśli chcemy, aby deser był bardziej chrupiący.
Do salaterek wsypać pokruszoną babeczkę czekoladową, dodać lody waniliowe. Następnie polać karmelowym sosem i posypać na wierzchu orzechowymi pralinkami.