Lody waniliowe z espresso

29 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

połączenie mocnej, gorzkiej kawy i słodkich lodów z dodatkiem chrupiących orzechów w karmelu to poezja smaku…

składniki:

  • 500 ml dobrych lodów waniliowych z prawdziwą wanilią
  • ok. 2 szkl. espresso
  • 10 dkg łuskanych orzechów włoskich
  • 0,5 szkl. cukru
  • 5-6 łyżek zimnej wody
  • sposób przygotowania:

    Lody powinny być dobrej jakości, takie tanie są „cienkie” w smaku i nie smakują dobrze w tym deserze. W rondelku rozpuszczamy cukier z  dodatkiem wody i gotujemy (bez mieszania!) aż uzyskamy złotawy syrop. Połowę wylewamy łyżeczką (uwaga, syrop jest baaardzo gorący!) na lekko natłuszczoną blachę albo blat – możemy to zrobić w formie np. kratki albo pasków – kiedy lekko zastygnie, podważamy nożem i odrywamy delikatnie od podłoża, przekładamy na talerz. Do reszty wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy i także wylewamy na blachę, kiedy zastygnie odrywamy i  kruszymy za pomocą noża albo tłuczka. Zaparzamy espresso. Do pucharków nakładamy porcje lodów, po 1-2 duże kulki, posypujemy kruszonymi orzechami w karmelu, dookoła nalewamy ostrożnie gorącą kawę (ja jej nie słodzę) i przybieramy całość kawałkami karmelu. Podajemy od razu, zanim lody się stopią. To pyszny i elegancki deser. Ilość składników na 4 porcje.

    file1291033955



    FORUM - bieżące dyskusje

    Naturalne kosmetyki
    Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
    Typy mężczyzn
    Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
    Jak można zostać dietetykiem
    Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
    leczenie niepłodnosci
    Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...