Lody 2 smaki

4 lutego 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

pół litra mleka
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka  śmietanki kremówki
polewa czekoladowa

Zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, jak się już ubiją to małym strumieniem wlewać do nich ciepłe mleko (nadal na parze). Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i nadal ucierać, aż do ostygnięcia. Śmietankę ubić i dodać do ubitych żółtek. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao lub czekoladę a drugą zostawić. Przełożyć do maszynki do
lodów  lub innego naczynia, włożyć do zamrażalki (pamiętać o mieszaniu co
kilkanaście minut, aby lody były puszyste)

file1265298238



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...