Lodowe kanapki
Składniki:
1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek
Przygotowanie:
Mąkę, płatki, orzechy, jajo, oba cukry, masło i czekoladę – połączyć. Wyrobić ciasto. Jeśli wyszło za rzadkie – dodać mąki. Zawinąć w folię, schłodzić min. 40 minut. Rozwałkować na cienki placek, wycinać koła.
Ciasteczka piec w 180 stopniach 15 minut.
Kremówkę ubić. Owoce zmiksować z cukrem i zimnym naparem z herbaty. Dodać do śmietanki – połączyć. Zamrozić.
Co godzinę przemieszać lody.
Jeszcze nie do końca zmrożonymi lodami przekładać ciasteczka.
Zostawić do całkowitego zmrożenia.