Łódeczki paprykowe
Artykuł zewnętrzny
smaczna przystawka, na co dzień i na party…
składniki:
- 1 strąk papryki czerwonej
- 1 strąk papryki żółtej
- 3 ogórki kiszone
- 1-2 ząbki kiszonego czosnku
- 1/2 małej cebulki
- 10 dkg białego twarogu
- 2-4 łyżki gęstego majonezu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- do smaku: sól i pieprz mielony
- kilka gałązek koperku i natki pietruszki do przybrania.
sposób przygotowania:
Papryki umyć, przekroić na ćwiartki lub ósemki, jeśli duże strąki. Po jednym kawałku papryk pokroić u drobną kostkę. Cebulkę i czosnek posiekać. Ogórki pokroić w kostkę i razem z pokrojoną papryką przełożyć na talerz wyłożony podwójnym ręcznikiem papierowym – nadmiar płynu obcieknie i nie będzie niepotrzebnie rozrzedzał nam farszu. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać osączone ogórki z papryką, cebulkę, czosnek, koperek i majonez, doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić paprykowe łódeczki. Ułozyć je na talerzu lub tacy, ozdobić gałązkami zieleniny. Można je jeść po prostu biorąc rękami i chrupać ze smakiem.