W duchu filozofii zero waste warto przyjrzeć się resztkom warzyw, które często lądują w koszu. Nie chodzi mi tu o popularne liście buraka, z których często robimy botwinkę czy liście pietruszki. Mam na myśli liście marchewki, kalafiora, brokuła czy rzodkiewki, które mogą stać się smacznym i wartościowym składnikiem naszej diety. Zamiast je wyrzucać, warto wiedzieć, jak można je wykorzystać w kuchni. Przeczytaj i spróbuj!
Liście warzyw są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Liście warzyw dostarczają błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. Liście warzyw, takie jak liście buraka, zawierają przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób serca i nowotworów.
Wiele liści warzyw, zawiera związki, które wspierają układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami. Regularne spożywanie liści warzyw może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, co przyczynia się do lepszego zdrowia serca. Liście warzyw wspierają naturalne procesy detoksykacji organizmu, dzięki czemu pomagają eliminować toksyny i poprawiają funkcje wątroby. Niskokaloryczne liście warzyw mogą być doskonałym składnikiem diety odchudzającej, ponieważ dostarczają niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie pomagają w uczuciu sytości. Zacznijmy od popularnych liści marchewki. Liście marchewki są bogate w witaminę C i wapń, a ich smak przypomina natkę pietruszki. Można je wykorzystać do pesto, zupy krem (nada intensywny smak) czy jako dodatek do sałatek .
Pesto z liści marchewki
Składniki:
Liście marchewki
50 g orzechów (np. włoskich lub piniowych)
50 g parmezanu
150 ml oliwy z oliwek
Sól, pieprz
A jak zrobić? Liście marchewki i orzechy zblenduj razem. Dodaj starty parmezan (jeśli używasz) i oliwę, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pesto można wykorzystać jako dodatek do makaronu, kanapek lub jako dip. Kolejne liście, które często lądują w koszu na śmieci to liście rzodkiewki. O ile wiemy, co zrobić z tych czerwonych kulek, o tyle na liście często nie mamy pomysłów. A przecież te zielone liście są źródłem żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Ich lekko pikantny smak świetnie komponuje się z innymi składnikami. Dodaj liście do koktajlu z bananem i jabłkiem. Gotowane liście można zmiksować na aksamitną zupę albo zmieszaj posiekane liście z twarogiem lub ziemniakami i wykorzystaj do farszu do pierogów.
Zupa z liści rzodkiewki
Składniki:
Liście rzodkiewki
1 ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 ml bulionu warzywnego
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Jak zrobić? Na oliwie zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojony w kostkę ziemniak i smaż przez kilka minut. Dodaj liście rzodkiewki i smaż, aż zmienią kolor i będą wyglądały jak zwiędnięte. Zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Zblenduj zupę na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem. A wiecie, co zrobić z liśćmi kalafiora lub brokuła? Już Wam podpowiadam. Te liście mają łagodny smak i świetnie sprawdzają się w kuchni. Możecie je podsmażyć na patelni razem z czosnkiem, będzie to smaczny dodatek do obiadu. Oczywiście też możecie je wrzucić do dotujacego się bulionu, by wzmocnić smak zupy. Powiem Wam, że odkąd poznałam ten przepis na smażone liście, jestem w nim zakochana i robię go bardzo często. Na pewno, jak go wypróbujcie też już nigdy liście brokuła czy kalafiora nie wylądują u Was w koszu na odpadki.
Smażone liście kalafiora lub brokuła
Składniki:
Liście kalafiora lub brokuła
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny
Jak zrobić? Liście dokładnie umyj i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Dodaj liście i smaż przez około 5-7 minut, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Możesz skropić sokiem z cytryny przed podaniem.
Frittata z liśćmi kalafiora lub brokuła
Składniki:
Liście kalafiora lub brokuła (200 g)
4 jajka
1/2 cebuli
50 g sera feta
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić? Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone liście i smaż przez kilka minut. W misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz i ser feta. Wlej mieszankę jajeczną na patelnię i smaż na małym ogniu, aż frittata się zetnie. Możesz również włożyć patelnię do piekarnika, aby zrumienić wierzch.
Wykorzystanie liści warzyw to doskonały sposób na ograniczenie marnowania jedzenia, oszczędność i wzbogacenie diety o cenne składniki odżywcze. Warto eksperymentować w kuchni i dać drugie życie tym często niedocenianym częściom warzyw!