Likier morelowy
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 kg moreli
- 5 szkl spirytusu 70%
- pół szkl spirytusu 95%
- 4 krople olejku migdałowego
- 1 laska wanilii
- 1,25 kg cukru
- 2 łyżki koniaku
Morele umyć,wyjąć pestki,pociąć na kawałki. Wrzucić do gąsiora. Dodać 3-4 pestki. Wymieszać 3,5 szkl spirytusu 70% z 1 i 1/3 szkl.wody. Zalać owoce.Zatkać gąsior.Odstawić na 4-6 tygodnie. Co dwa tygodnie mieszać. Klarowny płyn zlać do butelki.Spirytus 95% wymieszać z olejkiem migdałowym. Dodać posiekaną laskę wanilii. Zlać do osobnej butelki i odstawić na 2 tygodnie. Oba płyny z butelki przelać do gąsiorka. Dolać3/4 szklanki wody z cukrem i koniakiem oraz pozostałym spirytusem 70%. Likier odstawić na 4 miesiące.