Likier morelowy

4 lutego 2011,
dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kg moreli
  • 5 szkl spirytusu 70%
  • pół szkl spirytusu 95%
  • 4 krople olejku migdałowego
  • 1 laska wanilii
  • 1,25 kg cukru
  • 2 łyżki koniaku

Morele umyć,wyjąć pestki,pociąć na kawałki. Wrzucić do gąsiora. Dodać 3-4 pestki. Wymieszać 3,5 szkl spirytusu 70% z 1 i 1/3 szkl.wody. Zalać owoce.Zatkać gąsior.Odstawić na 4-6 tygodnie. Co dwa tygodnie mieszać. Klarowny płyn zlać do butelki.Spirytus 95% wymieszać z olejkiem migdałowym. Dodać posiekaną laskę wanilii. Zlać do osobnej butelki i odstawić na 2 tygodnie. Oba płyny z butelki przelać do gąsiorka. Dolać3/4 szklanki wody z cukrem i koniakiem oraz pozostałym spirytusem 70%. Likier odstawić na 4 miesiące.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....