Letnie koktajle alkoholowe na bazie nalewek

20 sierpnia 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy mocne, owocowe nalewki, kojarzące się zwykle z jesienno-zimowym trunkiem, to dobry pomysł na letnie orzeźwienie? Oczywiście! Wystarczy kilka składników, odpowiednie proporcje i (bardzo) dużo lodu w szkle.

W gorące, letnie wieczory chętnie sięgamy po orzeźwiające, kolorowe koktajle na bazie alkoholu. Często brakuje nam jednak pomysłów na komponowanie wakacyjnych drinków, a klasyczne koktajle, jak mojito czy long island iced tea mogą się już, zwyczajnie, nudzić. Ciekawą alternatywą dla standardowych, powszechnie znanych drinków mogą być te przygotowane na bazie owocowych nalewek.

– Po nalewki sięgamy najczęściej w okresie jesienno-zimowym, gdy chcemy się “rozgrzać” w mroźne dni. Dodajemy wówczas małą ilość trunku do herbaty bądź pijemy go w “czystej” formie. Tymczasem owocowe nalewki stanowią niebanalną bazę dla wielu letnich koktajli. I, wbrew pozorom, nie potrzebujemy do ich mieszania skomplikowanych receptur i wielu składników – mówi Szymon Lipka z Mazurskiej Manufaktury.

Przedstawiamy proste przepisy, które z pewnością podbiją serca (i podniebienia) poszukiwaczy nowych pomysłów na letnie smaki.

Cytrynowo-miętowe orzeźwienie

40 ml Cytrusówki z miętą
20 ml soku z limonki lub cytryny (pół cytrusa)
woda gazowana
lód
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania: Do szkła typu long wsyp dużo kostek lodu (do poziomu ¾ szkła). Wlej odmierzoną porcję Cytrysówki z miętą i wciśnij sok z limonki lub cytryny. Następnie dolej do pełna wodę gazowaną. Całość wymieszaj lekko długą łyżeczką. Na koniec wrzuć cząstkę cytrusa i udekoruj swój koktajl gałązką mięty. Smacznego!

Punch & Kraft

40 ml nalewki o smaku mandarynki
50 ml soku ananasowego
10 ml shotu imbirowego lub opcjonalnie Schweppes Ginger Ale
lód
kawałek limonki do dekoracji

Sposób przygotowania: Do szkła typu long wsyp dużo kostek lodu (do poziomu ¾ szkła). Wlej odmierzoną porcję alkoholu o smaku mandarynki oraz sok z ananasa. Następnie dolej do pełna napój imbirowy lub odmierzoną ilość shotu imbirowego. Całość wymieszaj lekko długą łyżeczką. Na koniec wrzuć cząstkę limonki i rozkoszuj się smakiem.

Mazurska Manufaktura to założona w 2019 r. rodzinna spółka specjalizująca się w produkcji mocnych alkoholi segmentu premium, ale też aktywnie działająca na rynku piw regionalnych i rzemieślniczych. Głośnym dokonaniem firmy jest rewitalizacja zabytkowego browaru w Szczytnie na Mazurach, do którego wkrótce powróci produkcja lokalnej marki Jurand. To jedna z wielu reaktywowanych przez Mazurską Manufakturę historycznych marek piwa, które po latach nieobecności ponownie trafią na rynek. Spółka rozwija także swoje portfolio piw rzemieślniczych, do których należy wrocławska marka Profesja. W ostatnim czasie Spółka zainwestowała także w kraftowy AleBrowar.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kserostomia - suchość w ustach
Kserostomia jest to – potocznie mówiąc - uczucie suchości w jamie ustnej, powstałe...
Zaburzenia osobowości
Zaburzenia osobowości można leczyć. Wiele z osób, które na nie cierpią, po otrzymaniu odpowiedniej...
Panga - czy warto ją jeść?
Panga, ze względu na niską wartość odżywczą oraz wysoki stopień zanieczyszczenia, nie jest rybą...
Emocjonalna huśtawka w związku
Nieustanna huśtawka emocjonalna może prowadzić do permanentnego obniżenia nastroju, stresu, lęku, a nawet...