Letnie desery – szczypta orzeźwienia i słodyczy

11 sierpnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lato w pełni. Pogoda nas rozpieszcza, a my sami chętnie oddajemy się wakacyjnemu lenistwu. To właśnie latem lubimy sobie nieco pofolgować i sięgamy po rarytasy, których do tej pory nie mieliśmy okazji spróbować. Sezon letni to idealny moment, aby bez żadnych wyrzutów sumienia raczyć się deserami, które powodują przyjemny zawrót głowy.

 

makrto

 

Uwodzicielsko słodkie, lekkie, owocowe i orzeźwiające desery to jeden z największych uroków lata. Są miłym oderwaniem od rzeczywistości i pokusą, której warto ulec. Lody z bitą śmietaną i owocami może i są pyszne, jednakże nie zapewniają nowych doznań zmysłowych. Znamy ich smak i wiemy czego dokładnie się spodziewać. To samo dotyczy tradycyjnych owocowych koktajli i ciast z galaretką. Zamiast więc sięgać po coś, czym raczyliśmy się do tej pory, dobrze jest zrobić sobie przyjemność i postawić na nieco bardziej wyszukane i egzotyczne desery letnie, takie, które zabiorą nas w niezwykłą podróż.

 

Inspiracji na wykwintne desery możemy szukać zarówno w kuchni belgijskiej, amerykańskiej, jak i indyjskiej. Ta ostatnia jest szczególnie płodna w kwestii słodkich pokus. Łączy smaki, których na próżno szukać w naszym kraju. Równie płodna w słodkie delicje jest też kuchnia belgijska. Pokochaliśmy belgijskie praliny, którym nie są w stanie dorównać żadne inne. Latem warto skusić się na również na brukselskie gofry – złociste i chrupiące, serwowane na sto różnych sposobów.

Szczypta egzotyki

Stany Zjednoczone to cudowna mieszanka kulturowa, co ma swoje odzwierciedlenie w kuchni. Wiele amerykańskich dań i deserów czerpie ze smaków francuskich, meksykańskich, a nawet i afrykańskich. Nic więc dziwnego, że rarytasom serwowanym przez Amerykanów tak trudno się oprzeć. Amerykanie wychodzą z założenia, że dobry posiłek nie może obyć się bez jeszcze lepszego deseru. Jednym z najpopularniejszych amerykańskich deserów jest Banoffee pie – ciasto, w którym główną rolę grają banany i toffi, a całość genialnie dopełnia rum, delikatna śmietanka i kawa rozpuszczalna. Połączenie tak wyrazistych smaków nie może się nie udać. Deser ten cudownie rozpieszcza kupki smakowe.

Doskonałym przykładem na egzotyczne co nieco jest również kheer, prawdziwa duma kuchni indyjskiej. Niby prosta potrawa a smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji. Deser, który przygotowuje się na bazie mleka i ryżu, z powodzeniem może być serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. W każdej postaci prezentuje się i smakuje wybornie. W kheer, poza mlekiem i ryżem, ważną rolę odgrywają przyprawy, tak typowe dla kuchni indyjskiej. Łyżeczka kardamonu i szczypta szafranu dodają całości charakteru. Z kolei dodatki w postaci rodzynek, orzechów nerkowca i słodkich brzoskwiń łagodzą obyczaje i rozpieszczają zmysły. Palce lizać!

Owocowa pokusa

Lato to czas, kiedy jeżyny w pełnej krasie prezentują swoje wdzięki. Ciemny, granatowy odcień świeżych jeżyn wprawia miłośników jedzenia w prawdziwy zachwyt. Owoce połączone z lekką śmietanką lub jogurtem zapewniają intensywne doznania smakowe. Jeśli dodamy do nich płatki żelatyny, cukier, laskę wanilii, cytrynę i likier pomarańczowy, wówczas uzyskamy deser, który przyprawi nas o szybsze bicie serca. Sorbet jeżynowy, bo to o nim mowa to coś dla prawdziwych koneserów wyjątkowych smaków. Deser najlepiej smakuje podany z ciepłym sosem waniliowym i smażonymi paseczkami z ciasta filo.

Prawdziwą ucztę zapewni nam również ananasowa pianka – idealny deser na leniwe letnie popołudnie. Ważną rolę, poza oczywiście sokiem z ananasa, odgrywa tu aromatyczna laska wanilii i likier kokosowy. Ananasowa pianka genialnie smakuje solo. Smaczne połączenie tworzy też z czekoladowymi muffinami.

Idealne orzeźwienie podczas upalnych dni zapewni nam również cudownie gęsty shake mleczny o smaku owoców leśnych. Kwintesencja jego smaku tkwi w lodach waniliowych i truskawkowych, które zostały idealnie zmiksowane z mlekiem, sokiem z cytryny i ulubionymi owocami leśnymi.

A co powiecie na koktajl malinowy z tymiankiem? Połączenie z pozoru niemożliwe, a jednak! Słodkie owoce w duecie z wyrazistą przyprawą, doprawione szczyptą soku z limonki, odrobiną syropu cukrowego i napojem imbirowym tworzą połączenie, które sprawdzi się w trakcie letnich wieczorów.

Te, jak również wiele innych nietuzinkowych inspiracji na desery letnie znajdziecie na stronie MAKRO Inspiracje.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...