Letni gulasz
SKŁADNIKI:
dla 4 osób:
• 400 g makaronu pióra Mamma Mia
• 40 ml oliwy z oliwek extra virgin
• 160 g sera ricotta
• 200 g szpinaku
• 40 g parmezanu
• 20 g masła
• 120 g ziemniaków
• 200 g marchewki
• 100 ml mleka
• 20 g mąki pszennej
• 4 krople sosu Worcestershire
• sól
• pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Bazą tego dania głównego jest słodki sos, który nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat. Możesz go podać z purée z ulubionych warzyw – zielonego groszku, czy buraczków.
Pokrój ziemniaki na średniej wielkości kostkę i je ugotuj. Odcedź, zalej odrobiną oliwy z oliwek i pozostaw do ostygnięcia.
W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj umytą marchew, mąkę i zalej mlekiem tak, by marchew była przykryta. Gotuj do miękkości a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do momentu gdy będzie letnie. Sos Worcestershire dodaj na samym końcu.
Ugotuj makaron w gotującej się, osolonej wodzie, odcedź.
Rozpuść w rondlu masło, a następnie dodaj umyte liście szpinaku, pokruszoną ricottę i makaron – podsmażaj przez chwilę na dużym ogniu, ciągle mieszając. Upewnij się, że wszystkie składniki się dobrze połączyły.
Podawaj najpierw układając na talerzu krem z marchewki, następnie makaron ze szpinakiem. Posyp startym parmezanem, na końcu dodaj ziemniaki.
Można również podawać ze świeżymi, posiekanymi ziołami.