Ciasto biszkoptowe z owocami sezonowymi i galaretką
Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szkl. cukru, 1/3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniacznej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na sztywno. Dodać wodę i żółtka. Stopniowo dodawać mąki zmieszane z proszkiem. Wylac na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160st.
Krem: kostka margaryny, 10 dag jagód, 20 dag truskawek, 3/4 szkl. cukru.
Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch. Truskawki umyć, odszypułkować, osączyć. Posypać 2 łyżkami cukru i rozgnieść widelcem. Osączyć z nadmiaru soku. Dodawać po łyżce do kremu. Na koniec dodawać powoli jagody. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.
Wierzch: 30 dag truskawek, 20 dag jagód, 20 dag malin, 2 truskawkowe galaretki.
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce rozłożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką.
Ciasto można przygotowywać z wszelkimi możliwymi owocami. Jest bardzo proste, więc wykona je dosłownie każdy:)