Ciasto biszkoptowe z owocami sezonowymi i galaretką

20 lipca 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szkl. cukru, 1/3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniacznej, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.

Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na sztywno. Dodać wodę i żółtka. Stopniowo dodawać mąki zmieszane z proszkiem. Wylac na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160st.

Krem: kostka margaryny, 10 dag jagód, 20 dag truskawek, 3/4 szkl. cukru.

Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch. Truskawki umyć, odszypułkować, osączyć. Posypać 2 łyżkami cukru i rozgnieść widelcem. Osączyć z nadmiaru soku. Dodawać po łyżce do kremu. Na koniec dodawać powoli jagody. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.

Wierzch: 30 dag truskawek, 20 dag jagód, 20 dag malin, 2 truskawkowe galaretki.

Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce rozłożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką.

Ciasto można przygotowywać z wszelkimi możliwymi owocami. Jest bardzo proste, więc wykona je dosłownie każdy:)

file1342763139



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...