Kurczak faszerowany kaszą i suszonymi grzybami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 sprawiony kurczak
- 20 dag kaszy jęczmiennej
- 5 dag suszonych grzybów
- 3 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 6 łyżek oleju
- Sok z ½ cytryny
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Papryka słodka
- Tymianek
- Gruba biała nić
Przygotowanie:
Kurczaka umyj, osusz, dokładnie przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem (z zewnątrz i wewnątrz).
Polej dwiema łyżkami oleju i sokiem z cytryny.
Wstaw do lodówki na 4 godziny. Grzyby namocz w gorącej wodzie. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Grzyby odsącz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zrumień na nich cebulę, następnie wrzuć grzyby. Smaż przez 5 minut, później dodaj kaszę, przypraw. Wrzuć natkę pietruszki i wymieszaj całość. Wyjmij kurczaka, nafaszeruj go kaszą i zaszyj.
Włóż do naczynia żaroodpornego, piecz przez 80-90 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Kilka razy polej mięso wytworzonym sosem.
Smacznego!