Lekka sałatka z sosem Cezara z olejem rzepakowym

Avatar photo
27 marca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy słyszeliście o kampanii informacyjnej POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY, której ekspertem jest Katarzyna Bosacka? Dzięki akcji mamy odkryć zalety oleju rzepakowego, nie tylko w sztuce kulinarnej, ale również w aspekcie zdrowotnym.
Według badań wynika, że choć olej ten używany jest w większości polskich domów, wciąż bywa niedoceniany. Czy wiecie, że ma on najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych? Codzienne spożywanie 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. Spełnia on także wymóg prozdrowotnego oleju „niskonasyconego”, a zawarte w nim kwasy ALA i LA oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, co za tym idzie dbamy o swoje serce!
Olej rzepakowy zawiera składniki korzystnie wpływające na urodę dzięki, witaminie E, zwaną witaminą młodości, witaminie K oraz prowitaminie A (beta-karoten).
Olej ten powinien być wprowadzony w diecie niemowlęcia już od 6. miesiąca życia ponieważ dostarcza mu cenne NNKT oraz kwasy ALA i LA . Można go dodawać do zup i przecierów jarzynowych.
Ja osobiście uwielbiam lekkie sałatki z dressingiem z oleju rzepakowego. Dziś mam przyjemność zaprezentować Wam mój ulubiony sos Cezara. Do jego wykonania użyłam shakera, który pozwolił mi szybko i zwinnie oraz bez brudzenia innych naczyń wymieszać wszystkie składniki.
składniki:
– sałata lodowa
– rukola
– pomidorku koktajlowe
– awokado
Sos: (pochodzenie przepisu)
– 1 mały ząbek czosnkowy
– 1 żółtko
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
– 1 łyżeczka sosu worcestershire
– świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy z rukolą na talerzyku. Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w kostkę.
Sos: Czosnek posiekać, posolić i rozetrzeć, włożyć do shakera lub miski, dodać żółtko i olej. Energetycznie wstrząsnąć lub zmiksować aż sos będzie jasny i kremowy. Dodać musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Smacznego!

Testowała:

Loreta – Od kiedy tylko mogłam cały swój wolny czas spędzałam w kuchni, gotując lub piecząc, albo stroiłam się przed lustrem mamy kosmetykami. Dziś od tego czasu minęło duuużo czasu lecz za bardzo nic się nie zmieniło. Spełniam się prywatnie w kuchni, ponieważ uwielbiam gotować, a kocham jeść. I jak większość kobiet nie wychodzę z domu bez makijażu :) Wyszukuję te kreatywny a potem ćwiczę sama na sobie.
Prowadzi bloga: http://www.kulinarnaja.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.