Lekka sałatka z sosem Cezara z olejem rzepakowym

27 marca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy słyszeliście o kampanii informacyjnej POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY, której ekspertem jest Katarzyna Bosacka? Dzięki akcji mamy odkryć zalety oleju rzepakowego, nie tylko w sztuce kulinarnej, ale również w aspekcie zdrowotnym.
Według badań wynika, że choć olej ten używany jest w większości polskich domów, wciąż bywa niedoceniany. Czy wiecie, że ma on najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych? Codzienne spożywanie 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. Spełnia on także wymóg prozdrowotnego oleju „niskonasyconego”, a zawarte w nim kwasy ALA i LA oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, co za tym idzie dbamy o swoje serce!
Olej rzepakowy zawiera składniki korzystnie wpływające na urodę dzięki, witaminie E, zwaną witaminą młodości, witaminie K oraz prowitaminie A (beta-karoten).
Olej ten powinien być wprowadzony w diecie niemowlęcia już od 6. miesiąca życia ponieważ dostarcza mu cenne NNKT oraz kwasy ALA i LA . Można go dodawać do zup i przecierów jarzynowych.
Ja osobiście uwielbiam lekkie sałatki z dressingiem z oleju rzepakowego. Dziś mam przyjemność zaprezentować Wam mój ulubiony sos Cezara. Do jego wykonania użyłam shakera, który pozwolił mi szybko i zwinnie oraz bez brudzenia innych naczyń wymieszać wszystkie składniki.
składniki:
– sałata lodowa
– rukola
– pomidorku koktajlowe
– awokado
Sos: (pochodzenie przepisu)
– 1 mały ząbek czosnkowy
– 1 żółtko
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
– 1 łyżeczka sosu worcestershire
– świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy z rukolą na talerzyku. Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w kostkę.
Sos: Czosnek posiekać, posolić i rozetrzeć, włożyć do shakera lub miski, dodać żółtko i olej. Energetycznie wstrząsnąć lub zmiksować aż sos będzie jasny i kremowy. Dodać musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Smacznego!

Testowała:

Loreta – Od kiedy tylko mogłam cały swój wolny czas spędzałam w kuchni, gotując lub piecząc, albo stroiłam się przed lustrem mamy kosmetykami. Dziś od tego czasu minęło duuużo czasu lecz za bardzo nic się nie zmieniło. Spełniam się prywatnie w kuchni, ponieważ uwielbiam gotować, a kocham jeść. I jak większość kobiet nie wychodzę z domu bez makijażu :) Wyszukuję te kreatywny a potem ćwiczę sama na sobie.
Prowadzi bloga: http://www.kulinarnaja.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...