Lekka chrupiąca pizza z wątróbką
pizza jest bardzo dietetyczna, zdrowa a zarazem bardzo smaczna. Bardzo kontrowersyjny pomysł bo kto by pomyślał pizza na otrębach a do tego z wątróbką ale spróbujcie! UWAGA! Znika w mig!
Składniki:
ciasto:
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki otrebów owianych
1 łyżka otrębów pszennych
4 łyzki twarogu chudego
50-70ml jogurtu naturalnego
2 jajka
sól gruboziarnista, pieprz, majeranek, czosnek, pietruszka
składniki na dodatki:
pomidory z puszki
wątróbka gotowana lub duszona w bulionie
serek wiejski lekki
cebula
wykonanie.
Białka ubijamy, resztę składników mieszamy w miseczce i delikatnie dodajemy ubite białka. Mieszamy.
Pieczemy na papierze do pieczenia do lekkiego zarumienia.
Gdy ciasto już się zarumieni wykładamy na nie pocięte odsączone pomidory z puszki,posypujemy ziołami (najlepiej majerankiem bądź oregano), posypujemy pociętą w talarki cebulę, pociętą na kosteczke bądź plasterki wątróbkę i posypujemy serkiem wiejskim lekkim (odsączonym ze śmietanki).
pieczemy aż ser się rozpuści :)
smacznego!