Leczo robię bardzo często. Dodaję jeden nietypowy składnik i mam obiad na dwa dni

Avatar photo
17 sierpnia 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Leczo robię bardzo często, jest to bowiem jedna z moich ulubionych potraw. Nawet przygotowuję leczo w słoikach, które mogę wykorzystać zimą lub w sytuacji, kiedy potrzebuję obiad przygotować szybko. W wersji codziennej podaję leczo z chlebem lub ziemniakami, albo tak jak w dzisiejszej propozycji dodaję ten jeden mniej typowy składnik, jakim jest biały ryż. W ten sposób mam obiad na dwa dni. A smakuje fantastycznie.

OBIAD DLA MĘŻA

Leczo z cukinii i papryki z pomidorami i kiełbasą podawane z ryżem to propozycja na codzienny obiad, który będzie smakował każdemu. Wegetarianie mogą przygotować to danie bez kiełbasy, uważam jednak, że jest to serce tej potrawy. Zawsze wybieram kiełbasę ciemną, dobrze podsuszoną i mocno wędzoną z lokalnej wędzarni, bo dzięki temu nawet niewielki dodatek nadaje charakteru tej potrawie, a sam zapach jest tak smakowity, że wszyscy czekają na swoje talerze.

Staram się także zawsze wybierać dobre, słodkie, dojrzałe pomidory. Oczywiście w sezonie zimowym i wiosennym jest to problematyczne, chyba że ma się pomidory w zalewie zrobione jako zapasy na zimę. Można także użyć pomidory z puszki. Osobiście nie polecam zastąpienia przecierem, który zupełnie zmienia smak potrawy.

Dobór przypraw do dania także nie jest przypadkowy. Leczo powinno być lekko pikantne z nutą bazylii i oregano. Osobiście stosuję tutaj paprykę wędzoną i paprykę ostrą oraz pieprz. I dużo zielonej pietruszki, którą uwielbiam.

Składniki:

– 2 papryki
– 2 cukinie młode
– 1 cebula
– 5-6 dojrzałych pomidorów
– kawałek dobrej kiełbasy (mocno wędzona, podsuszona)
– bazylia, oregano, lubczyk wg uznania
– papryka wędzona, papryka ostra wg uznania
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki oleju do smażenia
– 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
– ryż biały

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Cukinię umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Młoda cukinia nie wymaga wydrążenia, ze starszej należy usunąć miękki miąższ z nasionami (najwygodniej dużą łyżką). Kiełbasę pokroić w grubą kostkę. W garnku lub wysokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć kiełbasę. Wyjąć do miseczki, a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać pokrojony lub zmiażdżony czosnek i zamieszać. Pomidory obrać (dojrzałe łatwo się obierają bez parzenia) i pokroić w grubą kostkę. Dodać do cebuli i smażyć razem kilka minut. Dodać pokrojoną paprykę i lekko posolić. Dusić pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie dodać cukinię i kiełbasę. Cukinia powinna puścić sok, dzięki czemu leczo nabiera odpowiedniej konsystencji. Ewentualnie można dodać odrobinę wody. Dusić ok. 10 min. doprawiając ulubionymi przyprawami do smaku. Podawać z białym ryżem ugotowanym w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. I oczywiście posypać ulubioną zieleniną.

 

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.