LECZO na zimę

28 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    2 kg papryki różnokolorowej
    1/2 kg cebuli
    1 duża cukinia
    1/2 kg pomidorów
    olej
    sól

      Na oleju lekko zeszklić cebulę i przełożyć do dużego garnaka. Podlać bulionem z kostki około 1 szklanki, dodać oczyszczoną i porojoną paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Wszystko dusić na małym ogniu aż cukinia zacznie się rozpadać. Wtedy dołożyć wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Poddusić jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem i nakłać w słoiki, zakrecić i pasteryzować 10 min. Słoiki odwrócić do góry dnem lub zostawić w gorącej wodzie do wystygnięcia. Po otworzeniu słoika wystarczy dodać tylko wędlinę i gotowy posiłek.

      file1264710661