Bardzo duża część społeczeństwa ma uraz do jedzenia warzyw – dotyczy to zazwyczaj brokułów, co do których krąży wiele mitów. Bardzo niechętnie jedzą je dzieci. Warto się do tego warzywa przekonać, bo posiada wiele właściwości odżywczych, z których rzadko zdajemy sobie sprawę.
Warzywa te pochodzą z regionu Morza Śródziemnego, a dokładnie z Cypru i były już znane w czasach starożytnych. Swoją popularność zdobyły w 1920 roku, gdy Stany Zjednoczone zaczęły je reklamować jako wysoko wartościowy produkt. Warzywa te są krewnymi kalafiorów, jednak zawierają więcej wartości odżywczych oraz witamin. Brokuły są odporne na przymrozki – z tego powodu doskonale nadają się do uprawy w naszym klimacie. Są dostępne przez cały rok – w formie świeżej lub mrożonej. Ich barwa waha się od zielonej do fioletowej, w zależności od gatunku, sposobu uprawy oraz długości przechowywania. Wśród warzyw oraz owoców znajdują się na pierwszym miejscu w przeciwdziałaniu rakowi – zawierają sufragan, beta-karoten oraz chlorofil. Związki te zapobiegają nowotworowi w obrębie jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy oraz przełyku.
Brokuły są źródłem takich minerałów, jak wapń, potas, żelazo, fosfor oraz źródłem takich witamin, jak: A, B1, B2, B6, C oraz K. Warzywo to jest szczególnie zalecane cukrzykom, osobom mającym wysoki poziom cholesterolu, osobom chorym na anemię lub schorzenia kardiologiczne.