Lazania z włoskiej kapusty z szynką
główka włoskiej kapusty
sól
5 łyżek mąki
5 łyżek masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 litra mleka
2 szklanki bulionu warzywnego
pęczek natki pietruszki
pieprz, papryka słodka w proszku
20 dag szynki pokrojonej w plastry
8 płatów lazanii
10 dag żółtego sera
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb, obgotować w osolonym wrzątku. Ostudzić, podzielić na liście, z każdego ściąć twardy nerw. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać mleko, bulion, gotować 5 minut na małym ogniu, mieszając. Włożyć posiekaną natkę. Przyprawić do smaku. Formę do zapiekania natłuścić, włożyć połowę liści kapusty, przykryć połową plasterków szynki, wlać 1/3 sosu. Przykryć płatami lazanii i resztą szynki, polać połową pozostałego sosu. Na wierzchu lazanii ułożyć liście kapusty, polać resztą sosu. Wierzch posypać startym żółtym serem i piec około 45 minut w temp. 200 stopni C.