Lazania z włoskiej kapusty z szynką

9 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

główka włoskiej kapusty
sól
5 łyżek mąki
5 łyżek masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 litra mleka
2 szklanki bulionu warzywnego
pęczek natki pietruszki
pieprz, papryka słodka w proszku
20 dag szynki pokrojonej w plastry
8 płatów lazanii
10 dag żółtego sera

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb, obgotować w osolonym wrzątku. Ostudzić, podzielić na liście, z każdego ściąć twardy nerw. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać mleko, bulion, gotować 5 minut na małym ogniu, mieszając. Włożyć posiekaną natkę. Przyprawić do smaku. Formę do zapiekania natłuścić, włożyć połowę liści kapusty, przykryć połową plasterków szynki, wlać 1/3 sosu. Przykryć płatami lazanii i resztą szynki, polać połową pozostałego sosu. Na wierzchu lazanii ułożyć liście kapusty, polać resztą sosu. Wierzch posypać startym żółtym serem i piec około 45 minut w temp. 200 stopni C.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...