Lazania z grzybami
Składniki:35 dag makaronu lazania, 1l mleka, 115g masła+2 łyżki, 1/2 szkl. mąki pszennej, łyżka soli, łyżeczka pieprzu, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 kg leśnych grzybów (mogą być mrożone lub zwykłe pieczarki), 2 łyżki oleju, 10dag żółtego sera.
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oleju. Odcedzić. Masło stopić, dodać mąkę oraz ciepłe mleko. Stale mieszając, gotować ok. 3min. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Grzyby (mrożone rozmrozić) pokroić w plastry, podsmażyć na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oleju. Trochę sosu rozprowadzić na dnie naczynia żaroodpornego, następnie rozłożyć jedną warstwę makaromu, czyli 3 płaty. Rozsmarować kolejną porcję sosu, wyłożyć połowę grzybów, posypać 1/3 stratego sera. Ponownie przykryć makaronem, posmarować sosem, wyłożyć resztę grzybów, posypać połową pozostałego sera. Rozłożyć resztę makaronu, rozsmarować pozostały sos oraz posypać resztką sera. Piec ok. 45min w temp. 180st.